Direct naar de content

Het Val van De Hef tijdelijk podium voor culturele en educatieve activiteiten

Op zondag 19 april wordt het programma met culturele en educatieve activiteiten rond Het Val van De Hef aan de Merwehaven gepresenteerd. Rotterdammers krijgen op deze zondagmiddag een voorproefje van het programma voorgeschoteld. Tijdens de presentatie zal schrijver Ernest van der Kwast een voordracht houden over De Hef. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Nadat Het Val op zondag 23 november van het vorige jaar uit De Hef is getakeld, ligt het beweegbare deel van De Hef op de kade van de Merwehaven aan de Gustoweg in het Merwe- Vierhavensgebied (M4H). Totdat met het groot onderhoud van dit brugdeel van De Hef wordt gestart, worden voor Rotterdammers en andere belangstellenden verschillende culturele en educatieve activiteiten op en rond Het Val georganiseerd.

De Hef van dichtbij
Samen met M4H wil de gemeente Rotterdammers op een bijzondere wijze van dichtbij kennis laten maken met het stadsicoon ‘De Hef’. Daarom worden in de loop van het jaar gevarieerde activiteiten door de stichting De Loodsen georganiseerd rondom Het Val. In de komende maanden hoopt de gemeente samen met de organisatoren nog aanvullingen op het programma te kunnen realiseren.

Programma zondag 19 april
13.00 uur: Convoi Exceptional, Rotterdamse trommelaars, verzamelen het publiek
13.10 uur: Aftrap van het ‘Hef-seizoen’
13.15 uur: Twee organiserende partijen vertellen over hun programma: Voorstelling en van Theatercollectief Macabre en creatief festival CONTRA
13.25: Voorstellen van het organisatieteam en presentatie van de plannen voor Het Val in 2015
13.30 uur: Voordracht Ernest van der Kwast over De Hef
13.40 uur: Optreden van Convoi Exceptional
14.00 – 14.45 uur: Tango dansen met Cuartito Azul
14.00 – 16.00 uur: Workshop ‘bruggen bouwen met bamboe’ met kunstenaar Paul Cox, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Het terrein aan de Gustoweg is op zondag 19 april van 12:30 tot 16:00 uur geopend voor het publiek en er is voldoende gelegenheid om Het Val te ontdekken. Bezoekers kunnen ook iets te drinken of te eten kopen.

Betekenis van De Hef              
De Hef, bijnaam voor de Koningshavenbrug, is niet alleen een Rijksmonument maar voor veel Rotterdammers een stadsicoon met een bijzondere geschiedenis. De Koningshavenbrug was een belangrijke spoorverbinding tussen Feijenoord en het Noordereiland, maar als draaibrug een obstakel voor de toenemende scheepvaart over de Nieuwe Maas. Daarom werd de draaibrug in 1927 ‘omgebouwd’ naar een hefbrug. Wie meer wil weten over de geschiedenis van De Hef kan zich tijdens het ‘Hef-seizoen’ aanmelden voor een excursie waarbij de geschiedenis van De Hef centraal staat.

Groot onderhoud De Hef
De voorbereidingen voor de Europese aanbesteding voor het groot onderhoud zijn in volle gang en de gemeente verwacht dat in het najaar het karwei gegund kan worden. De werkzaamheden aan De Hef kunnen daarna starten. Het groot onderhoud aan ‘Het Val’ zal in de loop van 2016 beginnen. Eind 2016 moet het groot onderhoud klaar zijn. Als sluitstuk wordt Het Val dan weer in De Hef gehesen. De culturele en educatieve activiteiten brengen voor de gemeente geen extra kosten met zich mee en hebben ook geen invloed op de planning en uitvoering van het groot-onderhoud.


Noot voor de redactie:

De media worden in het bijzonder uitgenodigd om bij de presentatie van het ‘HEF-seizoen’ aanwezig te zijn en te spreken met de leden van het organisatieteam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl.

Voor meer informatie over de programmering kunt u contact opnemen met de Stichting de Loodsen, telefoon 0628 59 00 43 (Maartje Berendsen).