Direct naar de content

Het Rotterdams Stadsdictee: 40 brugklassers gaan de uitdaging aan

Op 20 november om 18.45 uur start het Rotterdams Stadsdictee in de raadzaal van het stadhuis met een welkomstwoord van onderwijswethouder Hugo de Jonge. Daarna leest burgemeester Ahmed Aboutaleb net als vorig jaar het dictee voor. De 40 brugklassers die meedoen komen van de 16 middelbare scholen waar eind oktober de voorrondes zijn gehouden. Bekroond kinderboekenschrijver Edward van de Vendel heeft het Stadsdictee geschreven.

Gemeentesecretaris Philippe Raets neemt de presentatie van de avond voor zijn rekening. De jury van het Stadsdictee bestaat dit jaar uit Fatima Moreira de Melo (ex-hockey international), Wessel Penning (onder andere journalist bij het AD) en Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam). In tegenstelling tot vorig jaar strijden de deelnemers in drie in plaats van twee categorieën: vmbo/mavo, havo en vwo. Thuisblijvers kunnen livestream meeschrijven met het Stadsdictee. Burgemeester Aboutaleb: “Taal is de toegang tot alles, dus het is heel belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen. Het Stadsdictee is een leuke, spannende èn leerzame manier om met taal bezig te zijn.”

Prijzen
Dit jaar zijn er in drie categorieën (vmbo/mavo, havo en vwo) prijzen te winnen. De winnaars krijgen, naast eeuwige roem, een workshop voor de hele klas van de SKVR. Tijdens de workshop Paginagroots – The School Edition maken de leerlingen in anderhalf uur kennis met het schrijven en presenteren van rap, poëzie, proza en spoken word. De workshop is een verkorte variant van de serie van vier lessen die scholen bij SKVR Onderwijs kunnen afnemen.

Het idee van een stadsdictee komt voort uit een motie uit 2012 van de Rotterdamse gemeenteraad. Veel Rotterdamse scholieren hebben te kampen met een taalachterstand. De raad wil met het Stadsdictee het belang van taalvaardigheid en het plezier in taal bij scholieren blijven benadrukken en stimuleren.


Noot voor de redactie:

U bent van harte uitgenodigd om vanaf 18.30 uur bij het Rotterdams Stadsdictee 2014 aanwezig te zijn. Voor aanmelding, interviewverzoeken en aanvullende informatie kunt u terecht bij Lotte Hoek op 06-10010852 of le.hoek@rotterdam.nl.