Direct naar de content

Hester Knibbe nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Hester Knibbe is de nieuwe Stadsdichter van Rotterdam. Dat maakte wethouder Adriaan Visser (financien, binnenstad, cultuur en sport) vandaag bekend in het Bibliotheektheater in de Centrale Bibliotheek in aanwezigheid van onder andere de eerdere Stadsdichters.

Vlak voor de jaarlijkse Poëzieweek, hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen, droeg Daniël Dee in het Bibliotheektheater het stokje over aan zijn opvolger Hester Knibbe.

De Stadsdichter is voor een periode van twee jaar benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders.  De Stadsdichter wordt voorgedragen door een speciale commissie en heeft als taak jaarlijks meerdere stadsgedichten te schrijven en te presenteren. Gedichten die gaan over Rotterdam en de Rotterdamse actualiteit.

Prijzen
Hester Knibbe volgde een analistenstudie en beheerde als klinisch farmaceutisch analiste lange tijd het laboratorium van een ziekenhuisapotheek. Zij debuteerde in 1982 met de bundel ‘Tussen gebaren en woorden’. Haar werk is bekroond met de Herman Gorterprijs, de Anna Blamanprijs en de A. Roland Holstprijs. Met haar nieuwste bundel ‘Archaïsch de dieren’ is ze genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015, de belangrijkste literaire prijs voor poëzie in Nederland en België, die woensdag 28 januari wordt uitgereikt.

‘Mijn poëzie gaat vooral over mensen, wat hen bezighoudt, hen drijft. Ik ben een kijker, ik kijk naar wat zich om mij heen afspeelt, wat ik in mijn leven tegenkom. Daarover schrijf ik. Ik probeer daarbij naast en achter het algemene te kijken om het bijzondere te zien, wil nieuwe, onverwachte verbanden leggen.’

Eerste stadsgedicht
Knibbe heeft veel zin in het stadsdichterschap en heeft al enige ideeën. Onder andere de wederopbouw van Rotterdam en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zouden kunnen rekenen op een stadsgedicht. Ze wil zich bovendien inzetten voor meer poëzie in de openbare ruimte. Het stadsgedicht geschreven voor de overdracht is te lezen op www.bibliotheek.rotterdam.nl/stadsdichter. Hier zullen ook haar latere gedichten en projecten te zien zijn.

Namens de gemeenteraad nodigde wethouder Visser de nieuwe stadsdichter uit om op 19 februari een voordracht te verzorgen tijdens de gemeenteraadsvergadering.


Noot voor de redactie:


Meer informatie, beeldmateriaal of een interview met de nieuwe Stadsdichter aanvragen? Neem contact op met Liselore Scheffers via l.scheffers@bibliotheek.rotterdam.nl of 010-2816309

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser, m.vangruijthuijsen1@rotterdam.nl, 0613155120