Direct naar de content

Herdenking bombardement van Rotterdam

Op woensdag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940. Bij dit bombardement kwamen vele Rotterdammers om het leven of raakten gewond. Het stadscentrum werd vrijwel geheel verwoest en duizenden mensen raakten dakloos.

Direct na het bombardement braken overal in en rond het centrum van Rotterdam branden uit. Veel materieel en waterbronnen waren onbereikbaar. Tienduizenden burgers vluchten weg uit het inferno, bijna tachtigduizend Rotterdammers raakten in één klap huis en haard kwijt. Door de harde wind breidde de vuurzee zich nog verder uit over de stad. De verliezen waren immens, een gebied van ruim 250 hectare werd geheel verwoest.

Voor de herdenking van deze dramatische gebeurtenis heeft de “Initiatiefgroep 14 mei” een gevarieerd programma samengesteld.

Openbare herdenkingen

  • Om 10.00 uur wordt het ultimatum aan de stad herdacht bij het monument aan de Statenweg, tegenover nummer 147. Burgemeester Aboutaleb legt een krans en spreekt een woord van herdenking uit. Leerlingen van Daltonschool De Margriet en scholengroep Wolfert van Borselen dragen gedichten voor en zangeres Claudia de Clercq, celliste Katja Dirven en Het Codarts Koperkwartet zorgen voor de muzikale omlijsting.
  • Om 12.00 uur is er een Gedachtenisbijeenkomst in de Laurenskerk met dominee Bert Kuipers, schrijver Said el Haji en organist Hayo Boerema. Daarna volgt een wandeling naar Plein 1940.
  • Om 13.00 uur begint de plechtigheid bij ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Het Rotte’s Mannenkoor en dichter Lennert Pieters treden op, burgemeester Aboutaleb spreekt de aanwezigen toe en legt een krans. Van 13.29 tot 13.40 uur, het tijdstip van het bombardement op 14 mei 1940, zullen de (kerk)klokken binnen de Brandgrens luiden.

Middag en avond

  • Gidsen van het Gilde begeleiden van 14.00 tot 16.00 uur een wandeling langs diverse monumenten en een deel van de Brandgrens. Deelname is gratis, maar graag aanmelden via www.gilderotterdam.nl.
  • Om 16.00 uur presenteert kunstenaar Dick Putten zijn ontwerp voor een nieuwe markering van de Brandgrens in het OorlogsVerzetsMuseum (OVMR).
  • Van 17.30 tot 19.00 uur is er een debat in het Schielandhuis naar aanleiding van het essay “Het heden: een welkome gast” van Naïma Azough. Aan het forum nemen deel: Naïma Azough, Paul van de Laar (stadshistoricus en directeur Museum Rotterdam), Zihni Özdil (wetenschappelijk medewerker EUR en publicist) en wethouder Korrie Louwes. Gespreksleider is Liesbeth Levy (directeur Lokaal).
  • De herdenking van het bombardement wordt afgesloten in de Laurenskerk met een vertoning van de zeldzame, recent gevonden filmfragmenten die het Stadsarchief onlangs in bezit kreeg. Organist Geert Bierling en pianist Bert Mooiman zullen de filmbeelden muzikaal begeleiden. Dit Rotterdam Classics Filmconcert begint om 21.00 uur, entree is gratis.

Meer informatie over het programma op: www.brandgrens.nl.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Vrijdag van de Initiatiefgroep 14 mei, tel. 06 – 46 74 80 63.