Direct naar de content

‘Heilige huisjes’ open voor de Rotterdam Architectuur Maand

Speciaal voor de Rotterdam Architectuur Maand organiseren kerken, moskeeën, tempels en synagogen activiteiten door de hele stad. Dit doen zij onder de titel ‘Heilige Huisjes’ van 28 mei tot en met 4 juni 2022. Doel van het programma is om Rotterdammers kennis te laten maken met religieuze gebouwen in de stad. Op heiligehuisjesrotterdam.nl staan alle deelnemende locaties, partners en activiteiten, en kunnen bezoekers zelf een programma samenstellen.

“Mooi dat er een gevarieerd programma is waar veel gebedshuizen aan meedoen,” reageert wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme). “Elke plek heeft wel een verhaal: of het nu een grote monumentale kerk is, een synagoge of moskee in een verbouwde school of een hindoetempel achter een onopvallende gevel. En het zegt natuurlijk iets over Rotterdam en Rotterdammers. Prachtig!” Wethouder Kasmi opent Heilige Huisjes op vrijdagmiddag 27 mei in Citykerk Het Steiger.

Breed programma
Rotterdammers kunnen verschillende gebedshuizen ontdekken in een breed programma. Zo organiseert de Michaëlkerk een lezing over organische architectuur en zijn er rondleidingen door de Mevlana Moskee, Eritrees-Orthodoxe Kerk, boeddhistische tempel Phuntsok Chö Ling en de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente. In St. Mary’s Church is er spoken word, een tweedehands boekenmarkt en een lezing over Rotterdamse gebedshuizen. Verhalenhuis Belvédère organiseert tours langs gebedshuizen op Zuid.

#heiligehuisjesrotterdam
Kunstliefhebbers kunnen terecht bij open ateliers en exposities in de Pauluskerk, de Familiekerk en de Kerk van de Nazarener. In Rotterdam-Oost organiseert het Leger Des Heils een tweedehands kledingmarkt. Voor een concert kun je aanschuiven bij de Grote Kerk Overschie, de Doopsgezinde Kerk, de Hillegondakerk en Pro Rege. En de Dorpskerk Hoek van Holland organiseert een cabaretshow. Het volledige programma staat sinds 2 mei op de website: heiligehuisjesrotterdam.nl. Met de hashtag #heiligehuisjesrotterdam worden ook op sociale media berichten gedeeld en worden Rotterdammers gevraagd mee te praten over de toekomst van religieuze gebouwen.

Netwerk en samenwerking
Het initiatief van ‘Heilige huisjes’ komt van de gemeente Rotterdam en De Kerkvernieuwers. De gemeente heeft sinds 2020 de Aanpak religieuze gebouwen dat als doel heeft te werken aan een duurzame toekomst voor deze gebouwen. De Kerkvernieuwers vormen een stichting die zich landelijk inzet voor maatschappelijk gebruik van kerkgebouwen.