Direct naar de content

Havenparels krijgen geld voor 21 zelfgekozen plannen

Groot enthousiasme voor pilot met participatie in Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland

In samenwerking met:

Rozenburgers, Pernissers en Hoekenezen hebben massaal meegedaan aan de stemronde voor de beste plannen voor hun gebied. In totaal zijn er op het digitale participatieplatform Sterker door nieuwe ideeën sinds 5 oktober bijna 5.500 stemmen uitgebracht op 59 meedingende plannen van medebewoners. Uiteindelijk zijn er 21 plannen tot winnaar uitgeroepen, 7 per gebied. Deze plannen worden met budget van de gemeente Rotterdam uitgevoerd.

Per gebied was een bedrag van 50.000 euro beschikbaar, met een maximum van 7.500 euro per plan. De 21 winnende plannen zijn gisteravond bekendgemaakt. Na een persoonlijke felicitatie van wethouder Barbara Kathmann, ontvingen alle winnaars een bos bloemen en hun cheque uit handen van gebiedscommissieleden uit het betreffende gebied.

Wethouder Barbara Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen): “Deze uitslag is een feest voor de participatie in Rotterdam. De bewoners van de drie havenparels hebben massaal gestemd op de plannen van hun eigen medebewoners. De 21 winnende ideeën zijn stuk voor stuk sterk, stuk voor stuk belangrijk voor de onderlinge verbondenheid en stuk voor stuk made in Rozenburg, Pernis en De Hoek. Dit toffe resultaat is een dikke felicitatie waard aan de winnaars, maar ook aan alle deelnemers en stemmers.”

Grote variatie aan winnende plannen
De 21 winnende plannen, 7 per gebied, zijn zeer gevarieerd. Zo hebben de bewoners van Hoek van Holland (3501 stemmen) onder andere gekozen voor het behoud van kunstwerk de Metromuur, het organiseren van de Hoekse Vuurtorenloop en een theaterspektakel over de Hoekse Zeemeermin.

Op Rozenburg (1361 stemmen) kozen bewoners onder andere voor de tweejaarlijkse aanplant van een herdenkingsbos op de Landtong, het veraangenamen van het terras bij ‘t Veerhuis en de organisatie van een Kinderkunstlab en van filmmiddagen en -avonden.

In Pernis (575 stemmen) lag de voorkeur van de stemmers onder andere op de aanschaf van een tweede bestelbus voor de Voedselbank, kerstverlichting op de G.A. Soetemanweg en de aanschaf van muziekinstrumenten voor jong en oud.

Een overzicht van alle winnaars vindt u op de website https://sterkerdoorideeen.rotterdam.nl/.

Evaluatie digitaal participatieplatform
Het platform Sterker door nieuwe ideeën is een pilot van de gemeente met directe participatie, met als achterliggende doel om meer Rotterdammers mee te laten doen, denken en beslissen over hun eigen omgeving. De komende tijd zal de pilot worden geëvalueerd en wordt er besloten of het mogelijk is om deze vorm van digitale participatie verder uit te breiden in Rotterdam.

Afbeeldingen

  • Sterker door nieuwe ideeën: De heer Doorten en mevrouw Hautot-de Jager uit Pernis wonnen een cheque ter waarde van 7.000 euro voor de aanschaf van 'Muziekinstrumenten voor de toekomst'. Foto: Jan van der Meijde