Direct naar de content

Gratis Energiebox010 voor 32.000 Rotterdamse huishoudens met laag inkomen

Extra maatregelen om energiearmoede tegen te gaan

Rotterdammers met een laag inkomen kunnen vanaf 7 maart de gratis Energiebox010 ophalen. De doos zit vol energiebesparende producten waarmee zij per jaar zo’n 180 euro kunnen besparen op hun energierekening én hun woning kunnen verduurzamen. Met de Energiebox010 wil de gemeente Rotterdammers met een laag inkomen helpen meer grip te krijgen op hun energierekening. Zij worden momenteel extra hard geraakt door de hoge energieprijzen. 

 

Door de stijging van de energieprijzen in de afgelopen periode is de energiearmoede in Rotterdam nog groter geworden. Bijna 17 procent van de Rotterdamse huishoudens heeft een hoge energiequote (inkomen t.o.v. energiekosten) en/of hoge energielasten. 80% van hen zit in de laagste inkomensklasse. De gemeente Rotterdam verwacht door de hoge energieprijzen en stijging van de prijzen van het warmtenet een toename van de energiearmoede.

Energiebox010: 180 euro besparen
De gemeente stelt daarom 32.000 energieboxen beschikbaar voor Rotterdammers met een laag inkomen. De Energiebox010 is gevuld met energiebesparende producten ter waarde van 90 euro. Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) wil daarmee mensen helpen om laagdrempelig energie te besparen. “Met tochtstrips, ledlampen en een waterbesparende douchekop bespaar je gemiddeld zo’n 180 euro op je energierekening. Goed voor het klimaat en fijn voor je portemonnee. Met de energiebox zorgen we dat mensen met makkelijke maatregelen een maximale besparing kunnen boeken.”

Lage inkomens dubbel geraakt
De Energiebox010 is vanaf 7 maart tot en met juli gratis af te halen bij 35 verschillende Huizen van de Wijk. Het Rotterdams Milieucentrum (RMC) zal de Energiebox010 ook verspreiden via (openbare) markten en maatschappelijke organisaties zoals kerken, moskeeën, voedselbanken en welzijnspartners die in contact staan met mensen met een laag inkomen.
Volgens wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding) is de Energiebox010 een effectief middel in de aanpak van energiearmoede. ”We zien dat vooral de mensen met de laagste inkomens in de slechtst geïsoleerde huizen wonen. Zij worden dus dubbel geraakt door de hoge gasprijzen. Ik besef dat deze box de pijn in de portemonnee maar een klein beetje verlicht, toch hoop ik dat de organisaties die contact hebben met mensen in armoede – de plekken van vertrouwen – deze mensen wijzen op de Energiebox010. Alle beetjes helpen. “

Energiecoaches
Rotterdammers kunnen ook hulp krijgen van de energiecoaches van de Energiebank en WijkEnergieWerkt. De energiecoach is een vrijwilliger die aan huis komt en tips geeft passend bij de woning en helpt met het installeren van energiebesparende producten.

Praktische informatie
De energiebox010 is een initiatief van de gemeente Rotterdam in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum, WijkEnergieWerkt en de Energiebank Rotterdam. De financiering komt uit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. De energiebesparende producten worden geleverd door de WoonWijzerWinkel uit Rotterdam en ingepakt in Energieboxen door Rotterdam Inclusief, het sociale werkbedrijf van de gemeente. Rotterdam Inclusief verzorgt ook de logistiek naar uitreiklocaties. De Energiebox010 is vanaf 7 maart tot en met juli gratis af te halen bij 35 deelenemende Huizen van de Wijk. Kijk voor meer informatie over duurzaam wonen en deze actie op www.duurzaam010.nl/energiebox010.

Afbeeldingen