Direct naar de content

Goud voor kantine Sportcentrum West met gezond voedingsaanbod

Vandaag ontving wethouder Adriaan Visser (o.a. Sport) samen met het team Sportcentrum West een certificaat voor de gouden kantine uit handen van Johan Wakkie, vertegenwoordiger van Team:Fit. Team:Fit is het landelijke project dat sportkantines helpt een gezonder aanbod in de kantine te realiseren. Sportcentrum West is de eerste gemeentelijke accommodatie in het land die deze gouden prijs ontvangt.
 

Gezonde producten
Uit onderzoek blijkt dat bezoekers in een kantine eerder een gezonde keuze maken wanneer er een zichtbaar aanbod is met gezonde producten. Wethouder Visser: ‘’ In Rotterdam willen we de gezonde keuze de makkelijkste maken. Als gemeente willen we daarin het goede voorbeeld geven en we hopen dat andere aanbieders in de stad dit voorbeeld volgen. De kantine van Sportcentrum West is de eerste stap richting een gezonder voedingsaanbod in alle kantines van de gemeentelijke accommodaties.‘’
Sportcentrum West heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een aanpassing van het assortiment en promotie van gezonde producten. Hierbij is gebruik gemaakt van de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Volgens deze richtlijnen zijn er drie niveaus: brons, zilver en goud. Na de kantinescan behaalde Sportcentrum West het hoogst haalbare.

Werkwijze
Het voedingsaanbod in de kantine is gezonder en aantrekkelijker gemaakt. De uitstraling is verbeterd; van de presentatie van het assortiment, de menukaart en het prijsbord tot de reclameposters. Minimaal 80% van de zichtbare betere keuze is bereikt. Hier is creatief aan gewerkt door het team met het bedenken van nieuwe gerechten in samenwerking met de begeleidende diëtist. Ook is met behulp van een enquête het voedingsaanbod aangepast op de bezoekers. Verder wordt het drinken van water gestimuleerd. Door op de balie en in de automaat gezondere producten te tonen, zoals fruit, worden de bezoekers verleid om eerder een gezondere keuze te maken.

Rotterdam Lekker Fit!
De gemeente Rotterdam zet zich met Rotterdam Lekker Fit! in voor gezond gewicht en voldoende beweging bij kinderen en jongeren. Door samen met publieke en private partners bewezen effectieve activiteiten in te zetten en te ontwikkelen, zet Rotterdam zich in voor een gezonde leefstijl onder de Rotterdamse jeugd. Steeds meer locaties voor kinderopvang worden Lekker Fit!, waarmee kinderen al op jongere leeftijd samen met hun ouders kennis maken met een gezonde leefstijl. Rotterdam telt inmiddels 94 Rotterdam Lekker Fit! scholen. Kinderen in het basisonderwijs krijgen op de Lekker Fit! scholen bijvoorbeeld drie keer per week gymles van een vakdocent. Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding tijdens lessen en is een schooldiëtist aanwezig.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 – 82 51 77 42 of mae.dejongh@rotterdam.nl of kijk op www.rotterdam.nl/pers

Voor meer informatie over het programma Rotterdam Lekker Fit!, kijk op www.rotterdamlekkerfit.nl

Over Team:Fit
Sporten is gezond! Daar hoort ook een gezonde omgeving bij. Team:Fit helpt sportverenigingen om de sportkantine stapsgewijs gezonder te maken! Sportverenigingen in heel Nederland kunnen zich kosteloos aanmelden voor Team:Fit op www.teamfit.nl. Ondertussen zijn er al meer dan 900 sportverenigingen aangesloten. Team:Fit is een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht.
Neem voor persvragen over Team:Fit contact op met communicatieadviseur Karin Hendrikse, 0623630709 of via karin.hendrikse@jogg.nl.