Direct naar de content

Gigantische plataan wordt 40 meter verschoven

Verschuiven van 100 ton wegende boom enorm karwei

Op vrijdag 19 december wordt in de Koornwaardstraat (Overschie) een 60-65 jarige en beeld bepalende plataan 40 meter opgeschoven. In verband met de bouw van woningen is op de oorspronkelijke plek, eigendom van woningcorporatie Woonstad, geen plaats meer voor deze prachtige en gezonde plataan. Voor de gemeente en Woonstad reden genoeg om er alles aan te doen om deze boom te behouden. Met behulp van slimme techniek wordt de boom in zijn geheel opgeschoven.

Het inmiddels gesloopte flatgebouw aan de Koornwaardstraat is kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en uit die tijd stamt ook deze plataan. De plataan is in de afgelopen 60-65 jaar uitgegroeid tot een prachtige boom van 25 meter hoog en een geschat gewicht van 100 ton met een stamdoorsnede van 1,20 meter. De kroon van deze groene reus heeft een diameter van 25 à 30 meter terwijl de complete kluit van de boom ongeveer 7 bij 7 meter is. Niet zo maar een boom, één van de grotere bomen in de stad.

Plek aan het water
De boomverzorgers en de technici van Stadsbeheer hebben een plan bedacht om deze plataan te kunnen behouden. Door het graven van een sleuf en het horizontaal plaatsen van stalen platen onder de wortels, kan de boom met kluit en al 40 meter opgeschoven worden. Door deze techniek zal boom weinig last ondervinden van zijn verhuizing.

Wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte) is blij dat deze boom behouden kan blijven:” Dit is een bijzondere verhuizing. Het is een reus van een boom die op zijn nieuwe plek ook weer in volle glorie aan het water van de singel in de Koornwaardstraat te zien is. Er blijft door deze techniek een belangrijk stuk groen behouden voor Overschie en voor de stad.”

Meter voor meter
In de dagen voor de verhuizing zijn de voorbereidende werkzaamheden verricht. De nieuwe plek voor de boom is gereed gemaakt, maar ook de sleuf voor het transport. Op vrijdag 19 december wordt om 11:00 uur gestart met het verschuiven. De ‘slee’ wordt getrokken door een lier, meter voor meter. Na iedere meter wordt de lier aangespannen en wordt er vervolgens weer een meter getrokken. Het karwei kan tot in de avonduren voortduren.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl