Direct naar de content

Gemeente steunt ook in 2024 sport- en spel initiatieven van Rotterdammers

Vanaf 1 januari 2024 kunnen Rotterdammers die een sport-, spel- of scouting evenement organiseren weer een financiële bijdrage ontvangen. Met de ‘010 Sport- en Spel regeling’ kan iedereen vanaf 18 jaar die een activiteit of evenement zonder winstoogmerk wil organiseren de subsidie aanvragen. Op deze wijze hoopt de gemeente plezier in spelen, bewegen en sporten te stimuleren.

Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Sport): “Met deze subsidieregeling kunnen Rotterdammers hun stadsgenoten met plezier kennis laten maken met sporten en bewegen. De subsidieronde in 2023 was succesvol en daarom hebben we besloten de regeling ook in 2024 weer open te stellen. We vinden het belangrijk om ook volgend jaar weer laagdrempelig sportaanbod in Rotterdam te faciliteren.”

Voor iedereen
De evenementen waar Rotterdammers subsidie voor aan kunnen vragen zijn laagdrempelig en hebben een open karakter. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen lidmaatschap nodig is. Ze zijn gericht op sporten, spelen, scouten of bewegen. Zo is er voor ieder wat wils. Het idee achter de subsidie is dat meer Rotterdammers plezier hebben in het sporten en bewegen, doordat er met meer passend aanbod ingespeeld wordt op de behoefte van de Rotterdammers. De gemeente stimuleert kleine en middelgrote evenementen waarin de lokale gemeenschap organisatorische inbreng heeft. Dit draagt bij aan het samenleven en de levendigheid in de wijken, doordat bewoners met elkaar kennismaken.

Ook verenigingen mogen een activiteit organiseren met behulp van deze regeling. Het evenement moet dan wel geschikt zijn voor niet-leden.

Evenementen in 2023
In 2023 heeft de subsidie een belangrijke rol gespeeld in het versterken van de sportwereld in Rotterdam en bijgedragen aan het samenbrengen van Rotterdammers. Zie hieronder een greep uit de diverse evenementen die zijn georganiseerd:

  • In Prins Alexander bracht een korfbaltoernooi, gericht op kinderen van diverse basisscholen en met hulp van veel vrijwilligers en docenten, de gemeenschap samen, wat resulteerde in een groei van leden voor de organiserende vereniging.
  • In Pernis transformeerde men een stuk land in een sportieve speelplek waar verschillende culturen en generaties elkaar ontmoetten door middel van sport en spel.
  • Een vechtsportschool in Rotterdam-Zuid bood, dankzij deze subsidie, gratis lessen aan kinderen aan die normaal geen toegang tot sport hebben, met een focus op zelfvertrouwen en discipline.
  • Ook in Rotterdam-Zuid werd een 7-weken durend sportprogramma georganiseerd voor basisschoolleerlingen, in samenwerking met leraren. Dit programma focuste zich op motorische kracht van de kinderen, inclusief het belang van gezonde voeding.

Aanvragen subsidie
Er zijn komend jaar twee rondes. De subsidie start per 1 januari 2024 voor evenementen tot en met juni. Vanaf 1 juni kan een aanvraag gedaan worden voor evenementen die plaatsvinden na 1 juli. De aanvraag voor subsidie mag maximaal €5000 zijn. De beschikbaarheid is op volgorde van binnenkomst. Totaal stelt de gemeente Rotterdam in 2024 €150.000 beschikbaar voor de 010 Sport en Spel regeling.

Meer informatie is te vinden op de website van 010 Sport en Spel: https://www.rotterdam.nl/subsidie-010-sport-en-spel-aanvragen

(Alleen voor pers) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Faouzi Achbar, 06 – 287 417 94 of km.vanderheiden@rotterdam.nl