Direct naar de content

Gemeente Rotterdam selecteert Provast als winnaar tender Delftseplein

Gemeente Rotterdam heeft Tree House van Provast als beste beoordeeld in de tender voor de ontwikkellocatie Delftseplein. De 140 meter hoge toren met gemengde functies komt naast het Centraal Station, tussen Delftse Poort en Central Post. Het ontwerp is van PLP Architecture met co-architect Zones Urbaines Sensibles (ZUS). De volgende stap in de procedure is het sluiten van een ontwikkelingsovereenkomst begin 2020, waarna er sprake is van definitieve gunning.

Tree House omvat 41.000 m² en biedt een gevarieerd aanbod van 275 woningen. Het project bestaat uit circa 90 koop- en 185 huurappartementen, waarvan 30% in het middenhuursegment. Het kantoorprogramma van circa 15.000 m² richt zich met onder andere co-working operator TQ op innovatieve technologiebedrijven. Met het Rotterdamse innovatie- en cultuurplatform De Dépendance krijgt Tree House een grote publiekstrekker met een maatschappelijk relevante programmering. In de plint zorgen Rotterdamse horecaondernemers voor binnenstedelijke levendigheid. Dit sluit onder meer goed aan op de behoefte van de vele reizigers van Rotterdam Centraal. Met Tree House zet het Rotterdam Central District de volgende stap naar een meer gemengde en levendige omgeving. De bouw start naar verwachting in 2021 en de oplevering is gepland in 2024.

Wethouder Bas Kurvers: “Tree House is een welkome toevoeging aan het gebied. Met dit ontwerp van Provast krijgt Rotterdam Central District er levendigheid en warmte bij. Dankzij het gebruik van hout en het gevarieerde gevelbeeld ontstaat er een mooi contrast met de andere gebouwen in de omgeving. De mix aan functies en voorzieningen maakt het Delftseplein een aantrekkelijke plek voor alle Rotterdammers en bezoekers. Voor de toekomstige bewoners en ondernemers is deze locatie, naast Centraal Station, de meest centrale plek in de stad om te wonen of werken.”

Inspiratie uit de natuur
Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Het gebouw functioneert als CO2-opslag en loopt voorop door bouwen met hout, circulair bouwen door materiaalhergebruik, hemelwateropvang en innovaties op het gebied van energie. Het vele groen draagt bij aan de biodiversiteit en vermindert hittestress. Tree House vangt tevens een deel van het hemelwater van de stationshal van het Centraal Station op dat bij hevige regenbuien van het dak stroomt.

Respect voor stationsgebouw
Tree House staat op gepaste afstand van Rotterdam Centraal waardoor het stationsgebouw zijn autonome kracht behoudt. Bovendien ontstaat zo aan weerszijden van het gebouw ruimte voor waardevolle openbare plekken. De Stadstribune; een publieke trap aan de westzijde van het gebouw en het Rotterdam Central Park, een ‘pocketpark’ aan de oostzijde. De relatie tussen buiten en binnen is kenmerkend voor Tree House en op meerdere plekken in het gebouw zichtbaar. Het hout van het plafond van Rotterdam Centraal komt terug in de gevel van Tree House. De daktuinen en terrassen brengen meer groen in het stationsgebied.

Ontwikkelovereenkomst
De gemeente en Provast gaan de afspraken over de verdere ontwikkeling en realisatie van Tree House vastleggen in een ontwikkelovereenkomst. Naar verwachting wordt deze overeenkomst begin 2020 getekend. Met het sluiten van de ontwikkelovereenkomst wordt de gunning aan Provast definitief.

Samenwerking tender
De tender voor de ontwikkellocatie Delftseplein startte in februari en is een samenwerking tussen de gemeente, NS Stations en ProRail. De begeleiding wordt verzorgd door Fakton.

Team Tree House
Het ontwerp van Tree House is tot stand gekomen onder leiding van Provast, PLP Architecture met co-architect ZUS, Royal HaskoningDHV, BRAND The Urban Agency en Groos.

Ook TQ, De Dépendance, BBN Adviseurs, REBEL Group, Cambridge Innovation Center, MESS Group, Ron de Jong, Area of People en V2_ Lab for the unstable Media hebben meegewerkt aan Tree House.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Keunen, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, 06-28489454 of mm.keunen@rotterdam.nl Krystle de Koster, communicatiemanager Provast, T 070 308 10 30 www.provast.nl 

Over Provast
Provast is de binnenstedelijke ontwikkelaar op het vlak van wonen, werken, winkelen en verblijven. Provast ontwikkelt sinds 1985 hoogwaardig en duurzaam vastgoed met passie, vakmanschap en ondernemerschap. Een succesvol project omvat veel meer dan slechts een aantrekkelijk gebouw. Onze projecten, groot en klein, zijn bezienswaardigheden. Wij zorgen voor toegevoegde sociale waarde en vernieuwen de omgeving. En wat kwaliteit betreft doen wij geen enkele concessie.