Direct naar de content

Gemeente Rotterdam opent deuren voor Girlsday

Tijdens Girlsday op donderdag 11 april nemen ruim 270 meiden van rond de dertien jaar een kijkje bij 50 vrouwelijke ambtenaren met een technisch beroep. De meeloopochtend bij verschillende afdelingen van de gemeente Rotterdam staat in het teken van de wateropgave, energietransitie en bouwen aan een levendige stad. Techniek speelt een grote rol bij deze belangrijke toekomstopgaven voor de stad.

Op Girlsday maken meisjes kennis met bèta-, technische en ICT-beroepen. Het doel is om hen te motiveren voor deze opleidingsrichtingen door het inzetten van vrouwelijke rolmodellen. Zo krijgen ze een goed beeld van technisch werk. Rotterdam wil graag hun technische talent benutten.

Rotterdamse meiden ontwerpen mee 
Rotterdamse scholen die meedoen zijn het Libanon Lyceum, Lyceum Rotterdam, de Theaterhavo/vwo en het Montessori Lyceum. De meiden gaan zelf een woontoren of ‘waterproof’ plein ontwerpen en bezoeken bouwplaats het Forum in het centrum. Ook krijgen ze een rondleiding in het gemaal aan de Westersingel, rijden mee in scanauto’s en bedenken een uitvinding voor het Stadsarchief.

Meer meisjes dan jongens met bèta-profiel op vwo

In de keuze voor technische opleidingsrichtingen zijn meiden aan een opmars bezig. Sinds vorig schooljaar kiezen voor het eerst in Rotterdam meer meiden dan jongens op vwo-niveau voor een bèta-profiel. Op havoniveau ligt dat percentage lager, maar groeit wel. Op vmbo-niveau blijven meiden achter. Uit onderzoek blijkt dat vooral meiden het beeld hebben dat techniek saai en ingewikkeld is. Ook hebben zij een onrealistisch beeld van beroepen in technische richtingen.

Gelijke kansen voor elk talent

De gemeente zet met het nieuwe onderwijsbeleid ‘Gelijke kans voor elk talent’ in op een grotere deelname van scholieren aan techniek en it-opleidingen. ,,Ik vind het belangrijk dat Rotterdamse jongeren bewuster kiezen voor een opleiding en een beroepssector. Het is belangrijk dat ze hun talenten, competenties en interesses ontdekken zodat ze een goede keuze kunnen maken. De kansen op een baan maken deel uit van dat zoekproces. Techniek heeft daarbij hoge prioriteit’’, zegt wethouder Said Kasmi (onderwijs). In de beroepssectoren techniek en ICT is veel werk te vinden. Technologie speelt een eens steeds grotere rol in de samenleving.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen Mirjam Keunen, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 28 48 94 54 of mm.keunen@rotterdam.nl. Wethouder Kasmi opent Girlsday in het gemaal Westersingel om 9.00 uur op donderdag 11 april.