Direct naar de content

Gemeente Rotterdam en TU Delft bundelen krachten voor meer innovatie

Rotterdam wordt proeftuin voor studenten van de TU Delft. In ‘labs’ worden grootstedelijke vraagstukken onderzocht en kennis en expertise over bijvoorbeeld 3D-printen met de stad gedeeld. Wethouder Korrie Louwes (hoger onderwijs en innovatie) en rector magnificus Prof.ir. Karel Luyben van de TU Delft ondertekenen op vrijdag 7 maart een samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking verstevigt het innovatieve klimaat van Rotterdam. Studenten en docenten van de faculteit industrieel ontwerp van de TU Delft werken onder andere mee aan het organiseren van techshops en projecten om 3D printing in de stad te bevorderen.

Louwes: “Een van de voorbeelden is raingain. Dankzij de samenwerking met onder meer de TU Delft kunnen we nog dit jaar in de hele regio tot op buurtniveau heel precies gaan registreren hoeveel neerslag er valt. De regenradar, echt een staaltje high tech, helpt enorm bij het efficiënt inrichten van het waterbeheer.’’

De samenwerking betekent ook een stevige impuls voor het Medical Delta programma waar onderwijsinstellingen en zorginstellingen uit de regio Rotterdam-Delft-Leiden aan meewerken. Erasmus MC en andere zorginstellingen in de stad gaan hun samenwerking met de TU Delft op het gebied van werktuigbouw/fijnmechanica intensiveren om de nieuwste ontwikkelingen uit te vinden en te testen op het gebied van e-health en domotica.

Ook ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor het Open Data programma van de gemeente Rotterdam. Gemeente werkt nauw samen met het Kenniscentrum Open Data van TU Delft. Doel van dit nieuwe centrum is om onderzoek naar en onderwijs over open data te stimuleren.

Wethouder Louwes: “Dit is een bijzondere overeenkomst met een topuniversiteit uit onze regio. We zorgen ervoor dat optimaal gebruik wordt gemaakt van het aanwezige talent om van Rotterdam dé stad van kennis en innovatie te maken.” Voorbeelden van ‘labs’ waar ook de Rotterdamse kennisinstellingen aan meewerken zijn de Veldacademie, Deltametropool, Medical Delta en het Concept House Village op Heijplaat.

“Rotterdam heeft innovatieve professionals nodig die met complexe stedelijke opgaven aan de slag kunnen. De TU Delft helpt ons bij het opleiden van een nieuwe stijl stedelijk ingenieurs,” aldus Louwes. De TU Delft gaat ook colleges aanbieden op het Erasmus University College.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Louwes, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl

.