Direct naar de content

Gemeente helpt kwetsbare Rotterdamse jongeren

Gemeente Rotterdam start pilot VraagApp

Kwetsbare jongeren zien eventuele begeleiding niet dagelijks en hebben niet altijd iemand in hun netwerk om vragen aan te stellen. Bijvoorbeeld over het huishouden of over brieven die ze ontvangen. Dat geeft onnodige stress en belemmert hen in hun zelfstandigheid. Gemeente Rotterdam start daarom deze maand een pilot met VraagApp. VraagApp is een bestaande app waarin mensen alledaagse vragen kunnen stellen aan vrijwilligers. Met de pilot wil de gemeente onderzoeken of VraagApp een geschikt hulpmiddel is voor Rotterdamse kwetsbare jongeren in de overgang naar volwassenheid en een zelfstandig(er) leven.

Organisaties zoals Enver, Leger des Heils en WMO Radar delen de komende weken 400 gratis abonnementen uit aan kwetsbare jongeren van 16 tot en met 27 jaar. Met het abonnement kunnen de jongeren onbeperkt vragen stellen over praktische dingen, zoals brieven, het huishouden, koken, regels en wetten, het openbaar vervoer en hun computer of telefoon. Via algoritmen komen vragen bij de juiste vrijwilligers terecht waardoor de jongeren snel antwoord hebben. De pilot loopt tot en met december 2019. Organisaties die mee willen doen aan de proef kunnen zich nog aanmelden via www.vraagapp.nl

Hoe werkt VraagApp?
VraagApp koppelt mensen met een vraag aan vrijwilligers. De vragensteller opent de app en typt de vraag of spreekt deze in. De app stuurt de vraag naar een aantal vrijwilligers. De eerste vrijwilliger die de vraag oppakt, komt met de vragensteller in een chatgesprek. Zo krijgt de vragensteller snel antwoord. Een ander voordeel is dat de app professionals ontlast door praktische vragen over te nemen. De professional houdt zo meer tijd over voor z’n dagelijkse werk.

Prijzen
VraagApp, een initiatief van de sociale onderneming 3 Times Impact, won in 2018 de Dutch Interactive Award (‘beste online community’), de Digi Omarmprijs (‘beste online initiatief om armoede te bestrijden’) en in 2019 de ‘Beste app voor iedereen’ verkiezing (meest toegankelijke ehealth initiatief). VraagApp is ook genomineerd voor de World Summit Awards van de Verenigde Naties (beste online initiatief voor inclusie en empowerment) en de Nederlandse Privacy Award. 3 Times Impact is verkozen tot een van de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer, plv bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl

Voor meer informatie over VraagApp kijk op www.vraagapp.nl. Wil je als organisatie deelnemen aan de pilot, neem dan contact op met projectleider Mariette van Gils (gemeente Rotterdam): maa.vangils@rotterdam.nl/06 147 58 240 of Joëlle Lafeber (team VraagApp):joelle@vraagapp.nl/06818 06 820.