Direct naar de content

Gemeente bedankt vrijwilligers buitenruimte

Bedankdag voor Rotterdammers die werken aan veiligheid en leefbaarheid in hun wijk

De gemeente Rotterdam zet zaterdagmiddag 4 november Rotterdammers in het zonnetje, die zich vrijwillig inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk.

Tijdens een feestelijke middag in het Hofpleintheater worden de vrijwilligers bedankt voor hun belangrijke werk. Duizenden Rotterdammers zetten zich dagelijks in voor een schone, veilige en leefbare buurt. Ze zijn betrokken bij Buurt Bestuurt, Buurtpreventie, schouwen in hun eigen wijk, beheren het groen of hebben de afvalcontainer voor hun deur geadopteerd.
De vrijwilligers hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor een middag met (Rotterdamse) muziek, de première van de film ‘Rotterdammers Bedankt’ en de uitreiking van de R’Oscars. Deze Rotterdamse variant van de Oscars wordt uitgereikt aan enkele Rotterdammers die zich inzetten voor de stad.

Schouwers
Hoe schoon en heel zijn de Rotterdamse wijken? Dat bepalen de bewoners en de gemeente samen. 117 Rotterdammers lopen met regelmaat samen met de gemeente een schouw in hun wijk. Daarbij letten ze op zwerfvuil, onkruid, graffiti, fietswrakken, de bestrating, straatmeubilair en openbaar groen. Door de inzet van de schouwers kan de gemeente effectiever werken.

Containeradoptanten
Een schone straat is een fijne straat. 647 Rotterdammers hebben de afvalcontainer voor hun deur geadopteerd. Zij houden de plek waar de container staat schoon. Zit er een vuilniszak klem, dan kunnen ze dat verhelpen. Is de container kapot of staat er grofvuil naast de container? Dan melden zij dat bij de gemeente die het komt oplossen. De containeradoptanten dragen zo bij aan de leefbaarheid van hun buurt en een merkbaar schonere straat.

Zelfbeheer groen
Zelfbeheerders onderhouden een stukje groen in hun buurt. Er zijn 412 grotere zelfbeheerprojecten in Rotterdam, waar bewoners bijvoorbeeld een plantsoen, een deel van een buurtpark of een buurtmoestuin onderhouden. Maar er zijn nog veel meer Rotterdammers die een geveltuin hebben gemaakt, een plantschaal in hun buurt onderhouden of de grond rondom de bomen in hun straat verfraaien. Daar profiteert de hele buurt van: in een groene buurt is het fijner wonen.

Buurt Bestuurt
Als het gaat om veiligheid en leefbaarheid, weten bewoners vaak het best wat er moet gebeuren. Ze weten welke problemen er in een buurt zijn en hebben goede ideeën over wat er beter kan. Bij Buurt Bestuurt werken bewoners samen met de mensen van het gebied, de politie en stadsbeheer aan een veilige, schone en leefbare wijk. Er zijn 63 Buurt Bestuurt comités door de hele stad. Zij maken een top drie van de problemen in hun buurt die als eerst moeten worden verholpen. Of ze organiseren acties in de buurt. Bijvoorbeeld om zwerfvuil tegen te gaan of te hard rijders aan te spreken.

Buurtpreventie
In de stad zijn 37 buurtpreventieteams. Dit zijn groepen van actieve bewoners die toezicht houden in de wijk. Dat doen ze door een aantal keren per maand gezamenlijk door de wijk te lopen. Zeker in deze tijd van het jaar, als het vroeg donker is, zijn zij samen met de gemeente en de politie de extra ogen en oren van de wijk. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, of ze vertrouwen iets niet, dan geven ze dit door aan de politie. Zo ontstaat er een veiligheidsnetwerk en wordt de buurt veiliger en aangenamer.

________________________________________


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 010 267 61 24 of ba.moratis@rotterdam.nl

Zaterdag kunt u hiervoor contact opnemen met communicatieadviseur Dixie Hoek, 06 13 15 91 03

Pers is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Bedankdag in het Hofpleintheater, Benthemplein 13, Rotterdam.

Programma
13.30 – 14.30 feestelijke ontvangst in de foyer
14.30 – 15.30 programma met onder meer de première van de film ‘Rotterdammers bedankt’, een optreden van Simon Stokvis en de uitreiking van de R’Oscars
15.30 – 16.30 feestelijke afsluiting in de foyer