Direct naar de content

Geldlessen leren kinderen omgaan met geld

Wethouder Florijn opent Rotterdamse Week van het Geld

De Week van het Geld (10 tot en met 14 maart 2014) is een nationale projectweek voor het basisonderwijs. Doel van de week is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Vandaag gaf wethouder Florijn (werk, inkomen, zorg en bestuur) samen met leerlingen van groep 8 van basisschool Het Open Venster de aftrap van de Rotterdamse Week van het Geld. Samen voerden zij een debat over zakgeld, sparen en het kopen op afbetaling. 

Wethouder Florijn (werk, inkomen, zorg en bestuur): “Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld hebben op latere leeftijd minder kans op het aangaan van schulden. Hiermee investeren we in de toekomst van deze kinderen, want het hebben van schulden veroorzaakt veel stress, kan leiden tot schooluitval en staat het goed functioneren op het werk in de weg. Rotterdam besteedt daarom veel aandacht aan preventie bij kinderen op basisscholen. Als één van de weinige gemeenten in Nederland hebben wij trainer/voorlichters in dienst die gastlessen op de basisscholen verzorgen.”

Geldlessen
‘Bedenk goed wat je met je euro doet’ bestaat uit vier gastlessen van een uur. In elke les wordt een ander onderwerp behandeld. De lessen zijn leerzaam, speels en interactief. Onderwerpen zijn: geld, reclames, schulden en budgetteren. Een gastles is gratis. Alle Rotterdamse scholen kunnen hiervan gebruik maken. Jaarlijks geeft de gemeente in totaal 120 geldlessen.

Workshop financiële opvoeding
Ook de rol van de ouders bij het aanleren van financiële vaardigheden is belangrijk. Ouders kunnen op school een workshop over financiële opvoeding volgen. De trainer/voorlichters van de gemeente die de geldlessen verzorgen, geven ook de workshop. Ze behandelen de volgende onderwerpen:

  • Zak- en kleedgeld: waarom, hoe, hoeveel, wanneer?
  • Hoe maak ik mijn kind bewust van en weerbaar voor reclames en verleidingen?
  • Wat geef je wel, wat geef je niet?
  • Het belang van duidelijkheid in de opvoeding.

Ook aan een workshop financiële opvoeding zijn geen kosten verbonden. Meer informatie over gastlessen en workshops op www.rotterdam.nl/schulden

Schuldpreventiegame
Om het aantal Rotterdamse jongeren dat in de schulden zit niet verder op te laten lopen heeft de gemeente Rotterdam in samenwerking met het Albeda College en Hogeschool Utrecht een schuldpreventiegame ontwikkeld. Dit spel bestaat uit een combinatie van online en offline spelelementen en is gebaseerd op wetenschappelijke inzicht en onderzoek. Door het spelen van dit zogenaamde ‘serious game’ gaan jongeren van het MBO op zoek naar financiële informatie en trainen ze hun financiële vaardigheden, waardoor hun gedrag dat leidt tot het maken van schulden kan worden beïnvloed. In de game zoeken de leerlingen naar de oorzaak van het schuldenprobleem van het spelpersonage, zoeken ze naar informatie op internet en leggen ze daadwerkelijk contact (o.a. via skype) met een aantal partners in de stad, zoals het Jongerenloket, Kredietbank Rotterdam, Jeugd Informatie Punt (JIP) en een Rotterdamse deurwaarder.

Week van het Geld
In Rotterdam besteedt ook Deloitte aandacht aan de Week van het Geld, onder anderen door het geven van een les uit het Nibud Geldexamen (www.geldexamen.nl) en het organiseren van een gelddebat. ‘Wijzer in geldzaken’ (www.wijzeringeldzaken.nl) organiseert de Week van het geld. Meer informatie www.weekvanhetgeld.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Rietvelt, bestuursvoorlichter wethouder Florijn, 06-12 73 34 05 of s.rietvelt@rotterdam.nl