Direct naar de content

Geen zooi op mooiste marathon

Gouden mijl op parcours

Rotterdam en de marathon horen bij elkaar.Tijdens de NN Marathon Rotterdam slaan gemeente Rotterdam en Golazo Nederland daarom de handen ineen om bezoekers en deelnemers te laten zien, dat een groot evenement als de marathon ook circulair kan zijn. Dit jaar gebeurt dat met een pilot. Bij succes steken beide partijen volgend jaar hun nek uit om nog meer elementen van het evenement circulair in te richten. De NN Marathon Rotterdam is dan niet alleen de mooiste van het land, maar ook de schoonste!

Op beide dagen van het evenement zetten promotieteams van de gemeente Rotterdam bezoekers aan om afval netjes te scheiden. Kinderen die hun afval dit weekeinde in de juiste bak bij het promotieteam gooien, kunnen bovendien een echte circulaire medaille verdienen. Daarnaast experimenteert de gemeente met het CO2 neutraal reinigen van het parcours. Dit doen zij op de Kralingseplaslaan, de zogenaamde Gouden Mijl. Op dit stuk worden alleen reinigingsvoertuigen ingezet die zonder uitstoot van fossiele brandstoffen rijden. De gemeente zorgt voor een nieuwe bestemming voor het textiel van de kleding die deelnemers bij de start achterlaten. Daarnaast komen deelnemers na de finish in een soort milieustraat terecht, waarin de verschillende afvalstromen goed worden gescheiden.

Gouden jubileumjaar
Dit experiment is een voorbode van de manier waarop de organisatie en de gemeente in 2020 de marathon willen organiseren. Het streven is om deze 40e editie van de marathon zo veel mogelijk circulair te organiseren. Rotterdamse evenementen spelen namelijk een belangrijke rol in de transformatie naar een circulaire economie. Dankzij het grote aantal bezoekers zijn het de perfecte podia om het bewustzijn over het belang van circulariteit te vergroten.

Van zooi naar mooi
De inzet tijdens de Rotterdamse marathon is onderdeel van een brede campagne die Rotterdammers met een knipoog bewust maakt van de noodzaak om anders met afval om te gaan. Afval is namelijk helemaal geen afval. Het is een grondstof of zelfs een halffabricaat. Afval is goud waard en goud gooi je ook niet zomaar weg. Als we dat met zijn allen beseffen, gaan we in Rotterdam samen van zooi naar mooi!


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 010 267 61 24 of ba.moratis@rotterdam.nl