Direct naar de content

Geen precariobelasting terrassen voor 2020 en 2021

Rotterdamse horecaondernemers hoeven over de jaren 2020 en 2021 geen precariobelasting voor hun terras te betalen. Vanaf het begin van de coronamaatregelen in 2020 probeert de gemeente Rotterdamse ondernemers te helpen op het gebied van belastingen waar dat kan. Ondernemers konden hun terrassen uitbreiden zonder extra belasting te betalen. En voor grotere terrassen, boven de 50m2, is ook geen precariobelasting geheven voor de periode dat de horeca dicht moest. Daarnaast biedt de gemeente maatwerk voor ondernemers bij het betalen van hun gemeentelijke belastingen.

De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan hebben voor sommige ondernemers grote gevolgen gehad in 2020 en in 2021. “Vooral horecaondernemers zijn hard getroffen. Zij zijn het grootste deel van het afgelopen jaar dicht geweest”, zegt Arjan van Gils wethouder Financiën, Organisatie, Haven en Grote projecten. “Met het besluit om het tarief van de precariobelasting terrassen 2020 én 2021 op nul te zetten hopen wij Rotterdamse horecaondernemers wat tegemoet te komen”.

Rotterdam. Sterker Door
Dit besluit maakt onderdeel uit van Rotterdam. Sterker Door, het programma waarmee het college de stad sterker uit de crisis wil laten komen. Op 8 april is het Ondersteuningsplan Horeca vastgesteld door de raad. In dit plan zijn regelingen opgenomen die horecaondernemers de kans bieden om hun omzet te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het verlengen van de terrasuitbreiding tot eind 2021. In dit plan was een mogelijke lastenverlichting nog niet geregeld. “En dat kunnen onze horecaondernemers wel gebruiken”, zegt wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen). “Ook al worden de coronamaatregelen afgebouwd, het omzetverlies over de afgelopen periode blijft groot en haal je niet zomaar in. En als de steunmaatregelen van het Rijk straks eindigen, dan moeten de rekeningen ook gewoon weer worden betaald. Alle beetjes helpen om het deze ondernemers wat gemakkelijker te maken.”

Maatwerk
Dit jaar ontvangen ondernemers hun gemeentelijke belastingaanslag voor Reclame- en Precariobelasting van 2020. Het 0-tarief voor de terrassen is hierin verwerkt. Vermeij: “Voor de ondernemers die moeite hebben om hun belastingaanslag (in één keer) te betalen blijft de gemeente maatwerk bieden”.