Direct naar de content

Gedupeerden toeslagen in gesprek over erkenning

Op dinsdag 19 maart 2024 hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Schuldhulpverlening, Armoedebestrijding en Taal) een select gezelschap van Rotterdamse ouders en jongeren die getroffen zijn door het toeslagenschandaal ontvangen in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Rotterdam is de gemeente met de meeste gedupeerde ouders en kinderen van het toeslagenschandaal. Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat deze gedupeerden gezien en gehoord worden. Een kleine groep gedupeerden is gisteren uitgenodigd voor een intieme bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis, gepresenteerd door Eloah Udenhout. Met deze bijeenkomst is een eerste stap gezet naar gemeentelijke erkenning. Onder de aanwezigen waren ouders, maar ook kinderen van getroffen ouders. Deze kinderen zijn inmiddels jongvolwassenen en ervaren net als de ouders nog dagelijks de gevolgen. Samen met burgemeester Aboutaleb en wethouder Mohamed-Hoesein hebben zij tijdens een besloten bijeenkomst gesproken over het leed dat hen is aangedaan.

Erkenning
Wethouder Mohamed-Hoesein: “Elke gedupeerde heeft een eigen verhaal. Dat raakt mij en ik voel een grote verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk om alle persoonlijke verhalen te erkennen. Gedupeerden worden ongevraagd als groep aangesproken doordat zij delen in het leed. Maar elke gedupeerde heeft een eigen verhaal, een eigen betekenis van erkenning en een eigen behoefte in de weg naar herstel. Allemaal hebben zij behoefte aan regie op hun leven en hun toekomst. Daar zet ik mij als wethouder voor in door naast hen te staan en te helpen waar het kan.”

Tijdens de bijeenkomst heeft ook burgermeester Aboutaleb erkend dat een grote groep Rotterdammers veel leed door de overheid is aangedaan. De burgemeester deelde persoonlijke ervaringen hoe de macht van de overheid de burger raakt. Zijn speech raakte zichtbaar de aanwezigen. Voor de ouders en jongeren was het heel waardevol om hun verhaal te kunnen doen aan de burgemeester. Het gesprek zien zij als erkenning. Wethouder Mohamed-Hoesein blijft de komende periode gesprekken voeren met gedupeerden, hulpverleners en partners en onderzoekt de mogelijkheden om deze bijeenkomst een waardevol vervolg te geven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Romijn, bestuursvoorlichter wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal). Telefoonnummer 06-41316524 of e-mail m.romijn@rotterdam.nl