Direct naar de content

Gebruikte stempotloden worden kunstwerk over laaggeletterdheid

Talascoop met 90.000 stempotloodjes onthuld

De 90.000 stempotloden die in het kunstwerk te zien zijn, staan symbool voor de naar schatting 90.000 Rotterdammers die moeite hebben met lezen en schrijven. Zondag 12 december onthult wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal het kunstwerk, samen met kunstenares Christine Saalfeld. Het kunstwerk dat ‘Talascoop’ is gedoopt, komt te staan op het plein Herenwaard in Rotterdam IJsselmonde.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 konden alle stemgerechtigde Rotterdammers hun stempotloden na het stemmen inleveren voor het kunstwerk. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. De potloodjes zijn te zien in de sokkel waarop een grote telescoop staat van pennen en potloden. Wie door de Talascoop kijkt, ziet dat taal je wereld groter maakt.

“Het is een project van en voor de gemeenschap,” zegt kunstenaar Christine Saalfeld. “Hoe langer ik ermee bezig was, hoe meer lading die potloodjes voor mij kregen. Nu het op het plein Herenwaard komt te staan, krijgt het voor de mensen uit de wijk weer een nieuwe betekenis.”

Wethouder Bokhove sluit met de onthulling van het kunstwerk het Jaar van de Taal af. Heel 2021 was er extra aandacht voor Rotterdammers die beter willen worden in lezen en schrijven: “Als je ziet hoeveel stempotloden er in het kunstwerk zitten, is het moeilijk voor te stellen dat er net zo veel Rotterdammers zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit  jaar hebben we daar extra aandacht voor gehad. En dit jaar groeide het besef dat we moeten blijven werken om laaggeletterdheid aan te pakken. Ook ná het Jaar van de Taal.”