Direct naar de content

G5 en VNG gaan samen voor Smart City Strategie

Rotterdam pakt rol in thema duurzaamheid

De G5, bestaande uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven, nemen het voortouw in de digitale transitie. Dit doen ze samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De gezamenlijk uitvoering van de NL Smart City Strategie werd vorige week officieel bekrachtigd. Met de aanpak willen de G5 en de VNG de Smart City beweging verbreden naar andere gemeenten die hierop actief (willen) zijn. De gemeente Rotterdam neemt de leiding op het thema ‘duurzaamheid’.

Niet alleen steden maar de hele Nederlandse economie heeft baat bij investeringen in het thema ‘Smart City’. Wethouder Barbara Kathmann, vanuit het college verantwoordelijk voor Smart City: “Smart heeft de potentie om een Nederlands handelsproduct te worden. Net als water dat nu al is voor ons land. Met de steden bouwen we gezamenlijk aan een portfolio met slimme oplossingen en projecten van Nederlandse bodem. Op deze manier kunnen we onze kennis en kunde niet alleen gemakkelijker versterken en uitbreiden, maar ook (inter)nationaal vermarkten.”

Hoe ziet de samenwerking eruit
Elke G5 stad vervult een trekkersrol op een van de smart city-thema’s uit de NL Smart City Strategie. In samenwerking met de VNG kan dit initiatief zich verbreden naar andere gemeenten in Nederland. De volgende thema’s staan op de agenda:

• Smart Mobility: Eindhoven
• Safety & Security: Den Haag
• Healthy Urban Living: Utrecht
• Circularity: Amsterdam
• Sustainability: Rotterdam

Versnellen en opschalen, daar zet iedere werkgroep op in. De werkgroepen maken op overkoepelende onderwerpen verbinding met de andere thema’s. Bijvoorbeeld over het gebruik van data. De aanpak moet in vijf jaar tijd onder andere leiden tot: goed georganiseerde kennisuitwisseling tussen steden en andere partijen en een brede nationale samenwerking rondom een aantal grote vraagstukken.

Knelpunten die de werkgroepen tegenkomen worden geadresseerd bij het Rijk. Het Rijk kan trajecten versnellen door wetgeving te wijzigen of subsidies aan te passen of te verstrekken.

Rotterdamse trekkersrol brengt ‘smart’ en duurzaam samen
Kathmann over deze samenwerking: “De nieuwste digitale mogelijkheden benutten we om de stad leefbaarder, duurzamer en veiliger te maken. Wij willen innovatieve toepassingen inzetten op voor ons belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en energietransitie. Binnen dit onderwerp zijn veel ‘smart’ oplossingen te bedenken.” Zo werkt de gemeente in het Europese Smart City project RUGGEDISED samen met onder andere de RET en Erasmus University aan real-time planning van elektrische bussen op Zuid. Eneco richt zich in hetzelfde project op de elektrische auto door slimme laadpalen te ontwikkelen die energie terugleveren. In de stad weten bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid elkaar goed te vinden. “Ik ben blij dat we nu ook landelijk onze krachten bundelen met het uitvoeren van de NL Smart City strategie. Op deze manier kunnen we nog meer innovatieve bedrijven faciliteren in het bedenken en ontwikkelen van smart city oplossingen.”

De werkgroepen op de verschillende thema’s zijn pas net van start. Volg de stappen die ze zetten via de Smart Society pagina van de VNG.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl