Direct naar de content

Fluitend op de fiets naar school?

Lekker Fit! school ‘Het Open Venster’ zoekt stoere Doortrappers

In Nederland verkiezen ouders vaker de auto boven de fiets om hun kinderen naar school te brengen. Hierdoor wordt het steeds drukker en onveiliger rondom scholen. Lekker Fit! basisschool ‘Het Open Venster’ wil daarom ouders en kinderen aanmoedigen om vaker de fiets te pakken. Als eerste school in Rotterdam gaat deze school in Lombardijen op zoek naar echte ‘Rotterdamse Doortrappers’: ouders en kinderen die op de fiets naar school komen.

Op maandag 12 oktober trapt ‘Het Open Venster’ af. Dan is het Doortrapweek, een week met activiteiten, zoals BMX-trainingen, fietsreparaties op school en fietslessen. Lekker Fit! gymleraar Tom van den Heuvel is de drijvende kracht achter de fietslessen op school. “Als je iets wil veranderen bij de kinderen en de ouders, moet je het vooral leuk en uitdagend  maken. Daarom is het naast de Doortrapweek ook iedere tweede maandag van de maand Doortrapdag. Tijdens deze dagen moedigen we ouders en kinderen extra aan om op de fiets naar school te komen. Dit doen we door het organiseren van een wedstrijd en door kinderen extra in het zonnetje te zetten”, aldus Van den Heuvel.

Niet alleen tijdens de Doortrapdagen is er aandacht voor fietsen. Het hele schooljaar door zijn er regelmatig fietslessen voor kinderen die nog niet goed kunnen fietsen. Daarnaast kijkt de Fietsersbond hoe de schoolomgeving veiliger kan worden gemaakt voor fietsende kinderen.

Rotterdamse Doortrappers is een initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met de Fietsersbond. Wethouder Pex Langenberg: “Het is belangrijk dat kinderen goed leren fietsen, voor nu, maar zeker ook voor later. Rotterdam streeft ernaar om in 2018 een echte fietsstad te zijn en om dat te bereiken moeten ook onze jongste inwoners enthousiast worden gemaakt.”


Fietsen is leuk en het is belangrijk voor kinderen om ervaring op te doen in het verkeer. Zo kunnen ze later veilig en zelfstandig naar de sportclub of de middelbare school fietsen. Verder zorgen minder auto’s rondom de school voor een betere verkeersveiligheid en dat geeft kinderen de kans om veilig te fietsen. Bovendien verbetert de luchtkwaliteit door meer mensen op de fiets.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathalie de Rechter, communicatieadviseur GGD Rotterdam-Rijnmond, 06-20496143 of nvm.derechter@rotterdam.nl.