Direct naar de content

Flitsende start Rotterdam Onderwijsstad van het Jaar

Onderwijsweek 3 t/m 12 oktober

Rotterdam mag zich vanaf oktober 2016 officieel Onderwijsstad van Nederland noemen. Rotterdam is het komende jaar een ‘Living Lab’ waar onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, gemeente en allerlei andere partijen zich bezighouden met het onderwijs in de stad. Onder het motto: ‘Bouwen aan de toekomst’ wil Rotterdam het onderwijsjaar aangrijpen om onderwijsvernieuwing verder tot stand te brengen. Het themajaar gaat van start met de Onderwijsweek van 3 t/m12 oktober.

Programma Onderwijsweek 2016
De eerste week van oktober is de start van het Onderwijsjaar Rotterdam met de Onderwijsweek: een week die bol staat van activiteiten en evenementen. Tussen 3 en 12 oktober is er een reeks aan verschillende evenementen voor leerlingen, leraren, schooldirecteuren, schoolbesturen en ouders met als doel de toekomst van het onderwijs te bespreken en ideeën te genereren voor vernieuwing. Kijk voor meer informatie en aanmelden voor activiteiten op www.onderwijs010.nl.

Agenda:

Maandag 3 oktober – Start Nationale Onderwijsweek
Basisschoolleerlingen geven een TalkX- presentatie en voortgezet onderwijsleerlingen debatteren op het podium over de toekomst van het onderwijs. Zelfs peuters komen aan het woord! De bekende YouTube vlogger Gio heeft voor deze gelegenheid een kort filmpje gemaakt over zijn ervaringen in het onderwijs. De bijeenkomst is bedoeld om inspiratie op te doen door leraren, schoolleiders en schoolbesturen. Ook zijn de klasgenoten van de leerlingen op het podium uitgenodigd.
10.00 -11.45 uur Hal 4, Watertorenweg 400.

Maandag 3 oktober – Theatervoorstelling ‘De Rotterdamse leraar makes it happen’
Een pakkende voorstelling met veel humor gemaakt door Hofpleintheater over de dagelijkse praktijken op de Rotterdamse scholen. Deze voorstelling is speciaal voor alle leraren in het Rotterdamse onderwijs.
18.30 – 22.30 uur Theater 222, Pieter de Hoochweg 222.

Dinsdag 4 oktober – Bekendmaking Rotterdamse leraren van het jaar
Er zijn zes categorieën genomineerde leraren: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs, lerarenteam en pedagogisch medewerker. In elke categorie wordt een winnaar gekozen. Wethouder Hugo de Jonge maakt de winnaars bekend.
16.15 – 17.30 uur Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2.

Dinsdag 4 oktober – Uitreiking Onderwijs TopTalentPrijs 2016
Op de lerarenopleidingen in Nederland barst het van het talent. Duizenden enthousiaste jonge docenten gaan elk jaar werken in het onderwijs. Met de OnderwijsTopTalentPrijs hebben de opleidingen de mogelijkheid deze (ex-)studenten voor het voetlicht te halen. De prijs laat zien dat een lerarenopleiding een waardevolle opleiding is en dat de afgestudeerden over talloze kwaliteiten beschikken. Tijdens de bijeenkomst is er een expositie, een debat en  natuurlijk de prijsuitreiking door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
17.30 – 20.15 uur Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2.

Woensdag 5 oktober – Onderwijsparade
De Onderwijsparade inspireert ouders hoe zij hun kinderen kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling door middel van workshops en spreekster Margriet Sitskoorn. Zij is expert in de wondere wereld van het kinderbrein. Ze geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag hoe wij onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Welke effecten heeft dit? En wat betekent dit voor het brein van kinderen? De Onderwijsparade is speciaal bedoeld voor ouders van leerlingen op de basisschool en voortgezet onderwijs. Centraal staat hoe ouders hun kind nóg beter kunt ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling door middel van praktische tips zoals het aanmoedigen van huiswerk op een speelse manier.
09.30 – 11.30 uur Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2.

Woensdag 5 oktober – BouwBroedPlaats
Tijdens deze bijeenkomst wordt kennisgemaakt met de filosofie van natuurspeeltuin De Speeldernis. Wat is de waarde van het vrij buitenspelen voor kinderen en hoe kunnen meer buitenspeelruimten en groene speelpleinen gerealiseerd worden. Kennis halen, kennis brengen en verbindingen leggen staan centraal. Dat allemaal met één gezamenlijke ambitie: ‘bouwen’ aan de beste scholen van en voor kinderen.
13.00 – 17.00 uur Natuurspeeltuin De Speeldernis, Roelof Langerakweg 25b.

Woensdag 5 oktober – Verkiezing Onderwijsfilm van het jaar
Wat is de beste film uit 2016 over onderwijs? De drie genomineerde films van dit jaar zetten de kijker aan het denken door in te zoomen op concrete onderwijssituaties en de relatie tussen de buitenwereld en school. Na de prijsuitreiking wordt de winnende film vertoond en is er een gesprek met makers en publiek door IFFR.
De drie genomineerde films zijn:
– Maatschappijleer: een docent in opleiding vindt zijn weg binnen een middelbare school
– Forget me not: portret van een school voor kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers
– Made in Overvecht: over een gemengde basisschool in de wijk Overvecht.
19.30 – 21.00 uur Lantaren/Venster, Otto Reuchlinweg 996.

Donderdag 6 oktober – Wat als Rotterdamse leraren het voor het zeggen hebben?
Het initiatief Leraren met Lef houdt met Rotterdamse leraren een brainstorm waarin op zoek wordt gegaan naar sterke ideeën om het Rotterdamse onderwijs te verbeteren en te vernieuwen met de leraar als drijvende kracht. Aan de hand van vijf thema’s wordt de brainstorm gehouden: een beweging van Rotterdamse leraren, een beter imago van Rotterdamse leraren, leren in en tussen scholen, leiderschap op school en een Open thema. De ideeën die gegenereerd worden, komen in een Top-5. Alle winnende ideeën zullen gepitcht worden en ontvangen van de gemeente direct een minimale investering van 5.000 euro, die uitgereikt wordt door wethouder Hugo de Jonge.
16.30 uur – 20.30 uur LP2 Las Palmas, Wilhelminakade 326.

Zaterdag 8 oktober – FEESTJE!
De Nationale Onderwijsweek in Rotterdam wordt in stijl afgesloten met een FEESTJE voor alle docenten die in Rotterdam lesgeven, georganiseerd door Meetup010. Er zijn onderwijsspeeddates waarbij je ook best verliefd mag worden, bingokaarten die je wel moet invullen om aan een drankje te kunnen komen, er is muziek van Rotterdamse bodem en een DJ. Vooraf kun je genieten van heerlijke gerechtjes gemaakt door de Arbeidsschool.
20.30 – 00.00 uur The Hospitality Club, Van Vollenhovenstraat 15.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 57 53 75 81 of aj.dees@rotterdam.nl

Kijk voor alle informatie en voor aanmelden voor activiteiten op www.onderwijs010.nl.