Direct naar de content

Feestelijke aanloop naar Koningsdag in Rotterdam: Stadsprograma van start

In samenwerking met:

Het aftellen is nu dan echt begonnen. Op donderdag 27 april 2023 viert de koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam. In aanloop naar deze feestelijke dag worden al veel festiviteiten georganiseerd. Er is een veelzijdig en kleurrijk programma samengesteld, voor jong en oud en verspreid over de hele stad. Kijk voor het volledige programma op: www.koningsdaginrotterdam.nl en www.uitagendarotterdam.nl/koningsdag.

Koningsdagconcert in Ahoy

De 10 dagen voorpret wordt officieel afgetrapt met een groots Koningsdagconcert vandaag, 19 april, in de RTM Stage van Rotterdam Ahoy. Een speciale editie ter ere van de viering van 10 jaar Koningschap in 010 en daarom gratis toegankelijk voor een groot publiek. Het concert met optredens van onder meer Broederliefde, Davina Michelle en Gerard Cox was binnen 10 minuten volledig uitverkocht. Het concert wordt op Koningsdag uitgezonden door de NTR op NPO 2 van 20.25 tot 21.20 uur.

Culinair genieten

Samen eten zorgt voor waardevolle ontmoetingen en mooie herinneringen. In het Stadsprogramma is veel aandacht voor culinaire creaties en samenkomsten. Rotterdammers zijn bijvoorbeeld uitgedaagd om een nieuw, origineel, Rotterdams koningsgerecht te maken, naar voorbeeld van de Pad Thai en Pizza Margherita. In samenwerking met het culinaire platform De Buik wordt op donderdag 20 april tijdens een live kookwedstrijd het winnende gerecht gekozen bij Dudok aan de Maas. Op Koningsdag wordt het Koningsgerecht aangeboden tijdens de Koninklijke wandeling. Inloop van 18.30 uur. Graag vooraf aanmelden via een mail aan Ingrid Adriaanse (ie.adriaanse@rotterdam.nl)

Bij Laurens Woonzorglocatie Maasveld worden bewoners en ook buurtgenoten op 24 april getrakteerd op een koffieochtend met een lekkere traktatie. Er is een muzikaal optreden van zangeres Glenda Peters en er wordt een expositie onthuld met staatsieportretten van bewoners en medewerkers van deze Laurens-locatie. Er zijn verder ook gemeenschappelijke maaltijden bij het Station Rotterdam Centraal, Sportspullenbank en Ka Fook Mansion.

Koningsspelen en FC Straat met Soufiane Touzani

Tijdens de Koningsspelen (de jaarlijkse sportdag voor kinderen) wordt op 20 april, 15.00 uur, voor het eerst een gloednieuw Art Court in gebruik genomen in het Roel Langerakpark. Het betreft het eerste 3×3 Basketbalcourt in Europa, waarbij kunst geïntegreerd is in duurzame vloerdelen. Het spectaculaire vloerdesign is ontworpen door kunstenaar XEME uit Hong Kong. Het Art Court krijgt op Koningsdag zelf een plek op de Koninklijke Route, op de Blaak, die deze dag wordt omgetoverd tot een indrukwekkende sportstraat.

Op zondag 23 april geeft Soufiane Touzani een voorproefje van zijn ‘FC Straat-onderdeel in de Koninklijke Route’ bij Molen de Hoop in Rozenburg. Op een speciaal straatvoetbalveld worden hier tevens de opnames gemaakt van de Captains Game. Een wedstrijd in de FC Straat League dat ook wordt getoond op TouzaniTV. Met aansluitend om 13.30 uur een meet & greet voor de kids.

Koningsdag Festival en feest

De Koninklijke wandelroute eindigt donderdag 27 april op de Binnenrotte. Het Binnenrotteplein wordt die dag omgedoopt tot een gezellig Koningsdag-festivalterrein. Met een gratis toegankelijk programma tussen 10.00 en 17.00 uur. De presentatie van het Koningsdag Festival is in handen van cabaretier Richard Groenendijk en Denice Dest, de maître van het populaire televisieprogramma First Dates.

Het festivalterrein opent op Koningsdag om 10.00 uur. Vanaf 10.45 uur kunnen bezoekers hier live op groot scherm meekijken naar de NOS-uitzending van de route die de Koninklijke Familie tussen 11.00 en 13.00 uur aflegt in Rotterdam. Vanaf 11.30 uur trappen DJ Willow, Ronnie Flex en Davina Michelle het feestelijke programma af op het grote podium. Rond de klok van 12.50 uur komt het Koninklijke Gezelschap vanuit de Markthal aan in het feestgedruis op de Binnenrotteplein. Zij worden toegezongen door verschillende artiesten en een kinderkoor. En natuurlijk klinkt hier luidkeels het Wilhelmus.

Op het podium nemen de Koning, zijn gezin en de familie dan afscheid van het Rotterdamse publiek. Maar de festiviteiten gaan uiteraard nog door voor alle Kings & Queens. Tot 17.00 uur zijn er diverse optredens van onder andere Davina Michelle, DJ Willow, Broederliefde, Hermes House Band, Lee Towers, Ruwhel, The Rotterdam Drag Show en DJ Chico Rose.

Bij tien Oranjeverenigingen verspreid over de stad zijn er gedurende de dag extra activiteiten met o.a. brassbands en optredens van Circusstad Festival.

Citydressing op hoog niveau & versierfeestjes in de wijk

Rotterdam kleurt steeds meer oranje met een vleugje groen-wit-groen. Er rijdt een speciale Koningsdagtram, de Zalmhaventoren en het World Port Center worden voorzien van een kroon en ook Rotterdamse iconen als de Markthal, Centraal Station en het Stadhuis worden aangekleed. Evenals tientallen etalages in de Rotterdamse winkelstraten, de fly-over van de metro en diverse hijskranen langs de Rotterdamse kades. En ook de staatsieportretten van Rotterdammers verschijnen in het straatbeeld.

Op woensdag 19 april is wethouder Robert Simons (o.a. Citybranding) aanwezig bij woongebouw Siloam in Hoogvliet, bij de uitreiking van de versiering in het kader van de Oranje at Home winactie. Tien gebouwen in tien verschillende wijken worden aangekleed met de citydressing voor Koningsdag. Bij drie van de winnende gebouwen worden de bewoners extra in het zonnetje gezet door een klein feestje te maken van de uitreiking van de versiering. Met optredens van de Amazing Stroopwazels en het Cirucusstad Festival.

In de Maastunnel is een Koninklijke expositie te bewonderen. Tijdens een feestelijke middag op 23 april vinden hier diverse rondleidingen plaats van stadsgids Ferrie Weeda. De rondleidingen beginnen bij de entreehallen aan de Noord- en Zuidzijde en vangen aan om 13:30, 14:00, 14:30 en 15:00 uur. Er wordt getrakteerd op koffie van Ketelbinkie, ijs van de IJscoman en muziek van DJ Bootsy Paul.

Grijp de oranje sfeer met Mitchel Viljeer

Op 28 april zorgen Rotterdammers er samen voor dat de stad er weer schoon en netjes bijligt. Met speciale oranje grijpers en vele opgestroopte mouwen is de stad in een mum van tijd weer opgeruimd. De grijpers kunnen opgehaald worden bij Het Klooster aan het Afrikaanderplein en in het centrum bij publiekslocatie Schiedamsedijk. Voor iedereen die mee heeft geholpen is er aansluitend de Oranje Day After High Tea. Met livemuziek en met Mitchel Viljeer (o.a. bekend van de realityserie Mitchel aan de Maas).

Een greep uit de agenda van het Stadsprogramma

 • 19 april Koningsdagconcert – RTM Stage Rotterdam Ahoy. Met o.a. Davina Michelle, Gerard Cox, Broederliefde en meer!
 • 19 april Oranje at Home versierparty’s met The Amazing Stroopwafels en Circusstad Festival! –Startmotor Vreewijk, Nijeveld Ommoord, Siloam Hoogvliet
 • 20 april Koningsdagmaaltijd bereid door chef Justin Niessen met muziek van Shirma Rouse, uitgeserveerd aan 150 wijkgenoten door wethouder Enes Yigit – Wijkrestaurant ‘Bij de Provenier’
 • 20 april Finale Rotterdams Koningsgerecht – Dudok aan de Maas (op uitnodiging)
 • 20&21 april Koningsspelen – Feestelijke opening Art Court – Roel Langerakpark
 • 21 april Start Koningskermis Rotterdam– Lloyd Multiplein (t/m 27 april)
 • 21 april Fröbel Kings & Queens lunch – Locaties: Westerstraat centrum en Fröbel Zuid
 • 21 april Finale ontwerpwedstrijd WDKA Koninklijke verjaardagskaart – Café Baek
 • 22 april Kings & Queens programmering – Diergaarde Blijdorp (t/m 27 april)
 • 22 april Workshop Koningsdans Scapino Ballet 11.00 en 14.00 uur Scapino studio’s Rotterdam Centrum. 14.00 uur SKVR Hillevliet Rotterdam
 • 22 april Kings & Queens diner & workshop dumplings maken in Het Oekraïens Huis
 • 22 april Koninklijke Kaapverdische proeverij – Huis van de Wijk Post West
 • 22 april Wandel de Koninklijke Route met een gids – Afrikaanderwijk Rotterdam Zuid
 • 23 april Captains Game FC Straat League met Soufiane Touzani – Rozenburg
 • 23 april Rondleidingen Koninklijke Maastunnel expositie met DJ Bootsy Paul
 • 23 april Right Royal Dog Friendly Photo Shoot – de Doelen studio Rotterdam
 • 23 april Mandolineorkest Aeloine Koningsdagconcert – Open Hof, Hesseplaats
 • 23 april Royal Suikerfeest met o.a. Oranje tompoezen – Centrum de Middenweg
 • 23 april Koningsmaal – een cadeau aan 10 stadsgenoten – Locatie: een verrassing!
 • 24 april Feestelijke koffieochtend met Laurens-Staatsieportretten expositie en een optreden van zangeres Glenda Peters – Woonzorglocatie Laurens Maasveld
 • 25 april Een vorstelijke avond voor 250 gasten met Nizar El Manouzi, zanger Guus Bok en sportdemonstraties door o.a. freestyle basketballer Galdino Haimé – Sportspullenbank HAKA Gebouw Rotterdam
 • 26 april Keizerlijk koken én cultuur voor Chinese ouderen met o.a. de Oranje Leeuwendans bij Ka Fook Mansion Rotterdam
 • 27 april Koningsdag Festival Binnenrotteplein
 • 28 april Oranje Day After (opruim)feest met o.a. Mitchel Viljeer (Mitchel aan de Maas) High tea, muziek en meer! – Arcade Nieuwe Instituut

Kijk voor het volledige programma op Koningsdaginrotterdam.nl

Wilt u als journalist aanwezig zijn bij een of meerdere evenementen van het Stadsprogramma neem dan contact op met Ingrid Adriaanse, woordvoerder Koningsdag in Rotterdam 2023. T. 06 39 11 61 35 M. ie.adriaanse@rotterdam.nl.

Kijk voor meer informatie op: www.koningsdaginrotterdam.nl/pers en houd voor meer informatie ook de socials (Facebook & Instagram) en de website in de gaten: www.koningsdaginrotterdam.nl

Of bekijk hier het volledige mediahandboek: Zo doen we het. Koningsdag in Rotterdam 2023