Direct naar de content

Feest in Pernis bij opening basisschool Het Waterschip

School richt zich met extra aandacht voor techniek op de eigen ‘achtertuin’

Dinsdag 7 maart was het groot feest op CBS Het Waterschip. Leerlingen, leerkrachten en ouders vierden samen de opening van het vernieuwde schoolgebouw met spelletjes, dans en theater. Om 11.30 uur knipte wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) het fleurige feestlint om de school door. Dankzij de verbouwing kan de school extra aandacht geven aan techniek, iets waarin Het Waterschip voorop loopt in Nederland. De school wil met de leerlingen een 3D-printer gaan bouwen.

De feestdag op Het Waterschip was de afsluiting van een ingrijpende verbouwing. Het gebouw is in opdracht van de gemeente van onder tot boven gestript en daarna weer aangekleed naar de eisen van nu. Alle toiletten, kozijnen en deuren zijn vervangen, de vloeren zijn geïsoleerd, overal liggen nieuwe datakabels en er is mechanische ventilatie aangelegd die continu het CO2-gehalte meet. Verder is de school uitgerust met automatische dagverlichting en zonwering en zijn er extra lokalen gerealiseerd.

Directeur Lianne Vlendré is trots op haar vernieuwde school. ‘Toen ik hier in januari 2014 kwam werken, was het gebouw in een belabberde staat. De tekeningen voor de vernieuwing lagen al lang klaar, maar de uitvoering liet op zich wachten. Samen met de gemeente, de architect en de aannemer hebben we tempo gemaakt. Nu de renovatie achter de rug is, kunnen we weer twintig jaar vooruit. Alle reden dus om feest te vieren!’

Techniek heeft de toekomst
De verbouwing geeft ruimte om extra aandacht te besteden aan techniek. Wethouder De Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) is daar zeer content mee. "In het Rotterdamse onderwijs zetten we in op meer aandacht oor wetenschap en techniek. Ook op de basisschool al. Dat past bij Rotterdam en zeker ook bij Pernis, waar je je omgeven weet door wetenschap en techniek. Met het vernieuwde gebouw is het Waterschip daar helemaal klaar voor." Vlendré vult aan: “In blokken van acht weken maken alle leerlingen van groep 5 en 6 op een speelse manier kennis met techniek en programmeren. De lessen zijn na schooltijd, anderhalf uur per week. De kinderen vinden het geweldig en ook voor ons is het leerzaam.”

En de plannen zijn niet minder ambitieus. Volgend jaar wil de school samen met de leerlingen een 3D-printer gaan bouwen en de samenwerking zoeken met bedrijven in de directe omgeving van Pernis. “Techniek ligt letterlijk in onze achtertuin. Die kennis moeten we gebruiken om leerlingen er zo vroeg mogelijk mee in contact te brengen. Want in techniek ligt hun toekomst,” aldus Vlendré.

Mijlpaal voor Pernis
Ook gebiedsvoorzitter Brian Frowijn is blij met de oplevering van het nieuwe schoolgebouw. “Dit is niet alleen een feestelijke mijlpaal voor de docenten en leerlingen, maar ook voor Pernis. Het is de eerste concrete stap in het toekomstbestendig maken van alle basisvoorzieningen in ons dorp.” In het voorjaar start de renovatie van OBS De Plataan (oplevering in de herfst) en als alles volgens plan verloopt, gaat nog dit jaar de eerste paal in de grond voor WijkSportVoorziening/Huis van de Wijk De Bonte Koe. Frowijn: “Samen met de gemeente maken we in 2017 dus een enorme sprong vooruit. Pernis staat er beter voor, en daar ben ik trots op.”


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Petersen, communicatieadviseur Stadsontwikkeling, 06-20202872 of fg.petersen@rotterdam.nl