Direct naar de content

Extra Jeugdtegoed voor jongeren maakt reizen met OV mogelijk

De gemeente Rotterdam maakt het voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar mogelijk om met jaarlijks € 350,- extra Jeugdtegoed te reizen met het openbaar vervoer (OV) in 2024 en 2025. Dit geldt vanaf 1 maart 2024 voor 9100 jongeren van wie de ouders in 2024 tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen. Met het Jeugdtegoed helpt de gemeente jongeren om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar mogen al gratis reizen met het OV.

De gemeente koppelt een extra tegoed van € 350,- aan het Jeugdtegoed om met het OV te reizen. Net als het Jeugdtegoed ontvangen jongeren dit extra tegoed voor het OV op hun Rotterdampas. Van dit extra tegoed kan bij de RET verschillende producten worden gekocht, zoals een abonnement, een persoonlijke OV-chipkaart of reissaldo op de persoonlijke OV-chipkaart. De gemeente trekt hier in de jaren 2024 en 2025 per jaar €3.185.000 voor uit. Het besluit komt voort uit een motie van Denk om vervoersarmoede onder jongeren tot en met 17 jaar te voorkomen.

Rotterdam voor iedereen

Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein van Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal: “We slaan met dit besluit twee vliegen in een klap. We voorkomen vervoersarmoede onder jongeren en bevorderen participatie van jongeren. Vanuit onze visie ‘Rotterdam voor iedereen’ is het belangrijk dat jongeren kunnen reizen naar bijvoorbeeld een school of sport- en spelactiviteiten die wat verder uit de buurt liggen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de reiskosten.”

Tegengaan vervoersarmoede

De gemeente startte in 2022 al een pilot met gratis OV voor kinderen. Met ingang van 2023 is gratis OV definitief voor alle Rotterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar beschikbaar gemaakt. Steeds meer Rotterdammers moeten rondkomen met een minimum inkomen. Daarnaast wil de gemeente de stad gezonder en inclusiever maken en vraagt het klimaat om het maken van andere keuzes. Het tegengaan van vervoersarmoede en het stimuleren van het OV-gebruik draagt hieraan bij.

Het Jeugdtegoed aanvragen

Op rotterdam.nl/jeugdtegoed kan je kijken of je in aanmerking komt voor het Jeugdtegoed. Vanaf 13 maart 2024 kan het Jeugdtegoed door de ouder van de jongere worden aangevraagd via www.rotterdam.nl/jeugdtegoed. Hiervoor heeft de jongere een eigen Rotterdampas nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Romijn, woordvoerder wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal). Telefoonnummer 06 – 413 165 24