Direct naar de content

Erasmusspelden voor Netty Engelman en Toos Standaard

Maandag 16 maart om 14.00 uur ontvangen Netty Engelman en Toos Standaard een Erasmusspeld uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb op het stadhuis aan de Coolsingel. Netty en Toos waren vanaf het eerste uur betrokken bij het Vredescomité Vreewijk, begin jaren tachtig. Zij organiseerden voor de wijkbewoners allerlei activiteiten om te demonstreren tegen kruisraketten en kernwapens. Met ‘Vrouwen voor vrede’ reisden ze het hele land door om handtekeningen te verzamelen tegen oorlog en voor vrede. Vanuit dit vredescomité ontstond het 4 mei Comité Vreewijk. Ruim dertig jaar waren de dames Engelman en Standaard de motor achter de herdenkingactiviteiten op 4 mei in Vreewijk.

Oorlogsmonument
Het Kruis op de Beukendaal in Vreewijk is één van de vijftig oorlogsmonumenten die Rotterdam rijk is. De bewoners van Vreewijk herdenken hier elk jaar dat daar drie verzetsmensen zijn doodgeschoten. Dat herdenken gebeurt met kransleggingen en met kinderen die zelfgemaakte gedichten voorlezen. Het 4 mei Comité Vreewijk organiseert allerlei activiteiten rond deze 4e mei. De dames Engelman en Standaard zijn lang de drijvende krachten in dit comité geweest en nog steeds gaan zij discussies over vrede en vrijheid niet uit de weg.

Erasmusspeld
De gemeente Rotterdam reikt de Erasmusspeld uit aan mevrouw Engelman en mevrouw Standaard omdat zij zich beiden voor lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Maandag 16 maart 2015, 14.00 uur
Stadhuis, Coolsingel 40 in Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl