Direct naar de content

Erasmusspeld voor Willem-Jan Wielaard

Op vrijdag 17 mei ontving hij de Erasmusspeld voor zijn langdurige inzet voor Muziekweb, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) reikte de onderscheiding uit. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Wielaard (1979) is al 25 jaar vrijwilliger bij Muziekweb, dat sinds 2023 officieel onderdeel is van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Een van de belangrijkste taken dit Instituut is het bewaren, bewaken en uitdragen van het erfgoed van de Nederlandse omroep.

Hart en ziel
Wielaard verricht ‘monnikenwerk’: hij archiveert, ontdubbelt en zoekt hele collecties cd’s en vinyl platen uit. De inzet van vrijwilligers is onmisbaar bij het duiden van de rijke muziekgeschiedenis en de belangrijke uitleenfunctie daarvan. Zij onderzoeken of een object (cd of lp) in de catalogus beschreven staat en koppelen indien nodig het object aan de catalogusbeschrijving. Daaraan voegen zij ook andere informatie toe, zoals foto’s van de covers. Wielaard doet zijn werk met hart en ziel en stopt er veel tijd en aandacht in. Hij is daarmee een belangrijke steunpilaar voor de medewerkers van het Instituut.

Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die jaren als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanneke Vriens. Tel: 06 – 480 628 57 of jwim.vriens@rotterdam.nl.