Direct naar de content

Erasmusspeld voor Tonnie van der Sluis

Op woensdag 31 maart heeft Tonnie van der Sluis de Erasmusspeld ontvangen voor haar jarenlange vrijwillige inzet bij ruilwinkel LETS Paradijs. Wethouder Michiel Grauss (Armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg) reikte de onderscheiding uit volgens geldende coronaregels. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Van der Sluis (05-09-1951, ‘s-Hertogenbosch) nam zestien jaar geleden het initiatief tot een ruilwinkel. In deze winkel wordt niet met geld betaald, maar worden punten verdiend. Het systeem slaat aan en in 2007 opent Van der Sluis een tweede winkel, dit keer in tweedehandskleding en schoenen. In 2010 verhuizen beide winkels naar de huidige locatie aan de Paradijslaan.

Een ruilwinkel maakt het voor mensen met een kleine beurs mogelijk om allerlei noodzakelijke spullen en kleding te kopen of te verkopen en diensten aan te bieden of af te nemen.

Ontmoetingsplek
LETS Paradijs is meer dan een winkel. Het is ook een belangrijk ontmoetingspunt voor bewoners van Nieuw-Crooswijk. Zij komen bijeen om onder het genot van een kopje koffie verhalen uit te wisselen, steun te geven of juist te krijgen. Die sociale functie kon ontstaan dankzij de inzet van Van der Sluis. Zij is de drijvende kracht achter LETS Paradijs. Haar oprechte interesse in mensen, haar wens om hun verhalen te horen en hen te begrijpen, zorgen ervoor dat mensen zich gehoord en gezien voelen.

Deuren sluiten definitief
Door een samenloop van omstandigheden komt vandaag een eind aan dit initiatief. Mevrouw Van der Sluis legt haar functie neer en er is geen vervanger beschikbaar. Ook wordt het pand aan de Paradijslaan binnenkort gerenoveerd en is er geen vervangende locatie gevonden. Vanwege de coronamaatregelen was de winkel al tijdelijk gesloten, die sluiting wordt nu definitief.

Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die jaren als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

 

 

Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.