Direct naar de content

Erasmusspeld voor Ria Boelechien Schuiling en Netty van den Ende

Twee bewoonsters van Vreewijk ontvangen zaterdag 11 april een Erasmusspeld uit handen van burgemeester Aboutaleb voor hun inzet voor de wijk. De uitreiking vindt plaats tijdens een bewonersbijeenkomst in restaurant Het Witte Paard om 14.00 uur.

Tuindorp Vreewijk werd zo’n honderd jaar geleden gebouwd om fabrieksarbeiders licht, groen en ruimte te bieden, weg uit de kleine, benauwde binnenstadswoningen in die tijd. Zo’n acht jaar geleden kwam het plan om een groot deel van Vreewijk te slopen. Toenmalig eigenaar Com.wonen vond de woningen niet meer van deze tijd en wilde nieuwbouw. Dat nieuws sloeg in Vreewijk in als een bom.

De dames Schuiling en Van den Ende wisten de heftige en vaak emotionele protesten van bewoners in goede banen te leiden. Bovendien kregen zij Vreewijk op het netvlies van bestuurders, politici en instanties voor cultureel erfgoed, en met succes. Vreewijk is inmiddels een beschermd stadsgezicht en de 284 woningen zijn een rijksmonument geworden. Dit is voor een groot deel te danken aan de inzet van beide dames.
Nog steeds spannen zij zich in om bewoners de belangrijkste stakeholders van de wijk te laten zijn. Zij willen dat het oorspronkelijke karakter van behouden blijft en er niet alleen rijke mensen komen wonen.

Erasmusspeld
De gemeente Rotterdam reikt de Erasmusspelden uit aan de dames Schuiling en Van den Ende omdat zij zich lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving, in het bijzonder voor Vreewijk.

Zaterdag 11 april 2015 om 14.00 uur
restaurant Het Witte Paard
Groene Zoom 245
3075 GD Rotterdam (Vreewijk).


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl