Direct naar de content

Erasmusspeld voor Marc Damen

Marc Damen nam op 1 augustus 2016 afscheid als directeur van Diergaarde Blijdorp. Onder zijn leiding heeft de Diergaarde zich opnieuw ontwikkeld tot topattractie. Voor zijn verdiensten ontving de heer Damen een Erasmusspeld uit handen van wethouder Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte Joost Eerdmans. Dit gebeurde op donderdag 15 september tijdens de afscheidsreceptie van Damen.

Damen moest moeilijke en pijnlijke beslissingen nemen, maar heeft gezorgd voor een enorme ontwikkeling. Zowel bedrijfsmatig als wat betreft natuurbehoud maakte Diergaarde Blijdorp flinke sprongen vooruit.Bij zijn aantreden als directeur stond Marc Damen zeven jaar geleden voor een grote opgave. Diergaarde Blijdorp werd geplaagd door achterstallig onderhoud, verouderde dierenverblijven, krimpende budgetten en een fors verminderde subsidie van de gemeente Rotterdam.

Rijksmonumenten in de Diergaarde werden in oude glorie hersteld. Diverse dierenverblijven kregen een moderner aanzien. En zaken als Amazonica, de grootste vlinderkas van Europa, de Afrikaanse Gierenrots en het nieuwe verblijf voor bedreigde zwarte neushoorns, gaven Diergaarde Blijdorp een aantrekkelijker uitstraling. In 2015 waren er anderhalf miljoen bezoekers.

Als vooraanstaand dierentuindirecteur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen wist Marc Damen maatschappelijk gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Damen wist de relaties met sponsors, fondsen, bedrijfsleven en natuurbeschermingsorganisaties te intensiveren. Via Feyenoord en verzekeraar ASR werd de mascotte Olli een regelrechte hit. Blijdorp ontving ook de Golden Green Key, een belangrijk internationaal keurmerk voor duurzame bedrijfsvoering.

Erasmusspeld
De heer Marc Damen ontving de Erasmuspeld van de gemeente Rotterdam voor zijn inzet om Diergaarde Blijdorp in financieel woelige tijden te ontwikkelen tot een toonaangevende dierentuin. Dit draagt in diverse opzichten bij aan de Rotterdamse samenleving.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl