Direct naar de content

Erasmusspeld voor Leopold Hertzberger

Op zaterdag 3 juni ontving hij de Erasmusspeld voor zijn jarenlange inzet voor de Liberaal Joodse Gemeenschap (LJG) in Rotterdam. Wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) reikte de onderscheiding uit in de Synagoge aan de Mozartlaan. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Hertzberger (1950) stelde zich niet herkiesbaar als voorzitter en nam daarom afscheid als bestuurder van de LJG. Hij sloot daarmee 37 jaar onafgebroken inzet af. Hij blijft natuurlijk wel actief betrokken bij en onderdeel van de gemeenschap.

Lang bestuurder
In die lange periode was hij achtereenvolgens 8 jaar bestuurslid, 7 jaar voorzitter, 12 jaar penningmeester en tot slot nogmaals 10 jaar voorzitter. Onder zijn leiding investeerde de stichting veel in het Joodse onderwijs en de cultuur. Ook werd hard gewerkt aan de relatie en samenwerking met partners in de stad. In zijn rol als penningmeester wist Hertzberger de LJG weer financieel gezond te krijgen.

Groot hart
Naast zijn bestuurlijke en organisatorische kwaliteiten beschikt Hertzberger ook over tomeloze energie en een groot hart. Hij heeft altijd veel aandacht voor de leden en biedt eenzamen en ouderen een luisterend oor. Daarnaast is hij aanwezig bij hoogtijdagen, herdenkingen en begrafenissen. Bij iedere gelegenheid is zijn oprechte betrokkenheid voor alle aanwezigen overduidelijk te zien en te horen.

Stichting Joods Leven Rotterdam
Hertzberger is ook medeoprichter en penningmeester van de Stichting Joods Leven Rotterdam. Deze stichting geeft financiƫle ondersteuning aan instanties en initiatieven die het Joodse Leven in Rotterdam stimuleren.

Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die jaren als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins. Tel: 06 – 434 881 27 of ccmj.prins@rotterdam.nl.