Erasmusspeld voor Koos Vervoort
Op donderdag 27 juni ontving hij de Erasmusspeld voor zijn bijzondere verdiensten als Rotterdams Taalambassadeur namens Stichting Lezen en Schrijven. Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) reikte de onderscheiding in het Stadhuis uit. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.
Vervoort (1959) zet zich al twintig jaar in als taalambassadeur. Als ervaringsdeskundige weet hij precies waar laaggeletterden tegenaan lopen. Hij testte daarom allerlei brieven, websites en flyers op begrijpelijke taal. Daarnaast zorgde hij voor bewustwording bij professionals. Zijn inzet inspireerde bijvoorbeeld bedrijven, organisaties en huisartsen om aandacht voor laaggeletterdheid te hebben.
Grote steun
Rotterdammers die moeite met lezen en schrijven krijgen steun van Vervoort. Niet alleen zet hij zich met hart en ziel voor hen in, hij biedt ook een luisterend en begripvol oor. Dankzij zijn inzet durven mensen hun probleem te erkennen en stappen te zetten richting beter leren lezen en schrijven.
Boeken
Voor veel mensen is het verhaal van Vervoort dan ook herkenbaar en een inspiratie. Hij ging op 45-jarige leeftijd terug naar school om zijn lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Daarmee groeide zijn zelfvertrouwen en schreef hij zelfs samen met Ria van Adrichem zijn eerste boek ‘Dit is pas het begin’. Een paar jaar later bracht hij het zelfgeschreven boek ‘Koos’ uit. Vanuit de Stichting Lezen en Schrijven is Vervoort in het verleden benoemd tot de eerste Taalheld van Nederland. De prijs werd uitgereikt door Prinses Laurentien.
Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die jaren als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.
Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins. Tel: 06 434 881 27 of ccmj.prins@rotterdam.nl.