Direct naar de content

Erasmusspeld voor Joop Brands

Vanwege zijn jarenlange enthousiaste inzet als vrijwilliger heeft Joop Brands vandaag de Erasmusspeld ontvangen.

Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die zich vrijwillig en langdurig op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied hebben ingezet voor de samenleving. Joop Brands kreeg de gemeentelijke onderscheiding uit handen van wethouder Sven de Langen (Onderwijs, Jeugd en Zorg), bij de viering van het 95-jarig bestaan van het Rotterdams Operakoor.

Rotterdams Operakoor
Joop Brands (Rotterdam, 14 januari 1944) is sinds 2008 vrijwilliger bij het Rotterdams Operakoor, een vereniging van zo’n 120 leden. Als voorzitter heeft hij gezorgd voor gezond financieel beheer, en onder zijn leiding kwam er een club ‘Vrienden van het Operakoor’ voor meer financiële zekerheid. Joop Brands staat altijd klaar voor de koorleden en leidt alles in goede banen: muzikale contacten, contracten, repetities, optredens en buitenlandse reizen. Joop Brands heeft zich ook tien jaar ingezet voor ‘Van Smartlap tot Opera’, al jarenlang het meest drukbezochte evenement van de Operadagen Rotterdam.

Zorginstelling
Naast zijn ‘muzikale’ vrijwilligerswerk zet Joop Brands zich in voor stichting Orion, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de sturing van vrijwilligers, en tegenwoordig brengt hij samen met cliënten van Orion biologische boodschappen rond.
Van 2005 tot 2012 was Joop Brands, als eigenaar van Brands Bloemenhandel, een zeer actieve voorzitter van winkeliersvereniging Crooswijkseweg. Hij droeg bij aan de Crooswijkse gemeenschap door tijd, energie en geld te steken in allerlei activiteiten, zoals carnaval, sinterklaasfeesten, braderieën en een ontbijt op straat met burgemeester Aboutaleb.

Een Rotterdammer als u
Wethouder Sven de Langen in zijn toespraak aan Joop Brands: ‘Uw leven heeft altijd in het teken gestaan van Rotterdam, muziek, compassie voor de medemens, en klaarstaan voor je omgeving. Op een Rotterdammer als u kun je bouwen. Een Rotterdammer als u maakt de stad.’

Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Harmsen, bestuursvoorlichter van wethouder De Langen: 06-41 54 99 95 / k.harmsen@rotterdam.nl.