Direct naar de content

Erasmusspeld voor Johan van der Hoeven

Op donderdag 28 november heeft scheidend conservator en interim-directeur van Museum ’40-’45 NU de Erasmusspeld ontvangen. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, cultuur en toerisme) reikte de Rotterdamse onderscheiding uit. Met de Erasmusspeld eert de stad mensen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Van der Hoeven (11-01-1955, Den Haag) heeft zich tijdens zijn professionele loopbaan met een enorme betrokkenheid ingezet om oorlogsherinneringen van gewone Rotterdammers voor het nageslacht te bewaren. Zo stond hij aan de basis van het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. In dit museum kreeg de particuliere verzameling oorlogsmemorabilia van Arie Mast een volwaardige permanente tentoonstelling. Onder leiding van Van der Hoeven is het museum in 2015 met een herziene, eigentijdse presentatie verder gegaan onder de naam Museum ’40-’45 NU. De collectie trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers.

Wethouder Kasmi: ‘U heeft het museum en de collectie een stevige basis gegeven. Zodat dit belangrijke deel van de stadsgeschiedenis bewaard kan blijven. Daar is de gemeente Rotterdam u dankbaar voor.’
 
Radiocolumn
Ook heeft Van der Hoeven zes jaar lang een radiocolumn verzorgd in het radioprogramma Middag aan de Maas van RTV Rijnmond. Daarin vertelde hij de persoonlijke verhalen achter de museumstukken. Die verhalen ontroerden en inspireerden veel luisteraars. Sommige mensen besloten daarop hun eigen familiestukken aan het museum te schenken.
 
Vergeten Verhalen, deel 1 en 2
In 2017 heeft Van der Hoeven de persoonlijke oorlogsherinneringen uit het radioprogramma gebundeld in het boek Vergeten Verhalen, deel 1. Dit boek is ook in het Engels vertaald. Vorige maand heeft Van der Hoeven zijn tweede boek uitgebracht en gepresenteerd aan burgemeester Aboutaleb. De burgemeester noemt het werk van Van der Hoeven ‘kostbaar niet-materieel erfgoed’.
 
Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.
 
Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie: