Direct naar de content

Erasmusspeld voor Henk den Haan

Uitreiking om 14.45 uur in kamer 105 van het stadhuis

De heer J.H.K. (Henk) den Haan ontvangt woensdagmiddag 13 februari uit handen van burgemeester Aboutaleb de Erasmusspeld. Henk den Haan (1933) heeft door jarenlang onderzoek het onderduikverhaal van de Breepleinkerk in de Tweede Wereldoorlog ontrafeld. Hij ontdekte hoe een dominee- en kostergezin twee Joodse families verborgen hielden aan weerszijden van het kerkorgel. Vierendertig maanden zaten ze ondergedoken: zes volwassenen en een baby die tijdens de onderduik werd geboren.

Orgelzolders
Den Haan doet er alles aan om het verhaal van de onderduikers levend te houden. Met een team vrijwilligers vertelt hij het aan schoolklassen, voetbalsupporters en andere bezoekers van de Breepleinkerk. Hij neemt hen mee naar de Orgelzolders, de trap op naar de plek waar de onderduikers zaten, betrekt hen bij het verhaal.

Burgemeester Aboutaleb: "Henk den Haan heeft dit verhaal tot in detail naar boven gehaald. Daarmee heeft hij een heel belangrijk onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis blootgelegd. Dat is van onschatbare waarde. Dankzij Henk weten we hoe deze mensen, met verschillende achtergronden en karakters, de oorlogsjaren samen zijn doorgekomen. Een verhaal over wederzijds respect en vertrouwen, een inspiratiebron voor alle Rotterdammers van nu.”

Erasmusspeld
Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die zich vrijwillig en langdurig op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied hebben ingezet voor de samenleving. De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl.