Direct naar de content

Erasmusspeld voor Gerben Nab

let op niet verspreiden voor 16.30 uur

Kapitein Gerben Nab heeft zich enorm ingespannen voor het varend en zeilend cultureel erfgoed in Rotterdam. Voor die inspanningen ontvangt hij een Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam. Hennie van Schaik, vicevoorzitter Gebiedscommissie Centrum, reikt de onderscheiding uit tijdens de jaarvergadering van de stichting het Rotterdamse Zeilschip. Dit vindt plaats op de stevenaak ‘Helena’ in de Leuvehaven op donderdag 4 juni 2015 tussen 15.30 en 17.30 uur.

Gerben Nab kwam in 1992 als stuurman aan boord van de Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’. Later nam hij de directie en de exploitatie over van zijn voorganger Dick van Andel. Enkele jaren eerder was de stichting het Rotterdamse Zeilschip opgericht met als doel de Oosterschelde in oude luister te herstellen. Via sponsors en vrijwilligers is dit ook gelukt.

Ondanks moeilijk economisch tij vanaf 2008 ondernam Gerben Nab met de gerestaureerde Oosterschelde diverse succesvolle reizen met betalende gasten. Hij voer zowel in Europa als op bestemmingen als Spitsbergen, Antarctica en de Kaapverdische Eilanden. Ook gaf hij jongeren een kans om scheepservaring op te doen en al werkend aan boord een opleiding in de binnenvaart te volgen.

De tweemaster stevenaak ‘Helena’ werd een volgend project. De stichting het Rotterdamse Zeilschip wilde ook dit schip restaureren en exploiteren, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Daarom nam Gerben Nab vrijwillig het directeurschap en de exploitatie op zich.
De Helena, het oudste zeilend Rijnschip – uit het jaar 1875 – heeft inmiddels diverse Rijnreizen gemaakt. Het schip staat in Duitsland en Zwitserland in hoog aanzien.

Zonder de niet aflatende inzet van Gerben Nab was dit niet mogelijk geweest.

Erasmusspeld
De gemeente Rotterdam reikt de Erasmusspeld uit aan de heer Nab omdat hij zich langdurig heeft ingezet voor de exploitatie van historische zeilschepen. Daarmee heeft hij als varend ambassadeur Rotterdams reputatie hoog gehouden.

Tijdens een jaarvergadering tussen 15.30 en 17.30 uur zal Gerben Nab de Erasmusspeld in ontvangst nemen. De uitreiking zal om 16.15 uur plaatsvinden op rijnschip 'Helena, Leuvehaven Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Odiel Kok, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, tel. 06-53712728 of ox.kok@Rotterdam.nl