Direct naar de content

Erasmusspeld voor Erna Truijens

Op vrijdag 18 november heeft zij de Erasmusspeld ontvangen voor haar jarenlange streven naar inclusie en diversiteit in sportverenigingen. Wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) reikte de Rotterdamse onderscheiding uit. Met de Erasmusspeld eert de stad mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Truijens (1968, Spijkenisse) was tussen 2008 en 2021 actief als vrijwilliger bij Hockey Club Rotterdam. Als bestuurslid initieerde zij de campagne Sportiviteit & Respect, waarin ouders aangesproken worden op hun gedrag langs de lijn. Een succesvol programma, dat ook door andere clubs in de regio is opgepakt. Ook was zij het eerste vrouwelijke bestuurslid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In die rol heeft Truijens de sociale betrokkenheid van HC Rotterdam een podium gegeven. Bijvoorbeeld via Hockey voor Iedereen, waarbij mensen via clinics op lokale trapveldjes kennis kunnen maken met deze sport.

Sportspullenbank
In 2020 lanceerde Truijens de Sportspullenbank. Dit initiatief zamelt tweehandssportkleding en sportmaterialen in en stelt dat beschikbaar voor minder kapitaalkrachtige huishoudens. Een groot succes, dat inmiddels al 25 inzamelpunten heeft in Rotterdam en Ridderkerk. Onder leiding van Truijens werkt het initiatief nu aan vestigingen in andere steden.

Overig
Verder is Truijens actief voor het Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport, dat vrouwen stimuleert leidinggevende functies binnen de sport op te pakken. Ook heeft zij een aantal jaar de Avondvierdaagse in Hillegersberg-Schiebroek gecoördineerd.

Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die gedurende vele jaren als vrijwilliger actief zijn geweest voor de Rotterdamse samenleving.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.