Direct naar de content

Erasmusspeld voor Els van der Vloed-Engels

Vrijdag 6 maart rond 18.30 uur ontvangt mevrouw Els van der Vloed-Engels een Erasmusspeld uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke heropening van brasserie Engels, die verbouwd en opnieuw ingericht is door de nieuwe eigenaren. Els van der Vloed-Engels was samen met haar broer Frans Engels en echtgenoot Willem van der Vloed jarenlang directielid van Engels en gezicht van het familiebedrijf. Veertig jaar geleden werd Els Engels door haar vader Frans Engels senior overgehaald in het familiebedrijf te stappen. Zijn ondernemingszin en haar accuratesse en gevoel voor gastvrijheid bleken een goede combinatie. Onder hun leiding groeide Engels uit tot een begrip in de Rotterdamse horeca.

Overgrootvader Engels richtte in 1884 het bedrijf op met enkele grand cafés in de stad. Ook verzorgde hij de catering van de beurs, bij zwembaden en op het stadhuis. Sinds de bouw van het monumentale Groothandelsgebouw in 1953 is Engels daar gevestigd. Eerst met het grand café restaurant op de begane grond, kegelbanen in de kelder, een biljartclub op de 2e etage, een bioscoop en dakterrassen. Later kwamen daar diverse restaurants bij en een panoramazaal op de 8e verdieping. Ook groeide Engels uit tot een zalencentrum met 35 zalen. Bij de opening was het een van de modernste cafés van Rotterdam.

Engels werd in de afgelopen 130 jaar een icoon in de stad, bekend bij alle Rotterdammers. Vele generaties hebben ooit bij Engels vertoefd. Voor een kop koffie, brunch of diner, maar ook voor een filmvoorstelling, modeshow, congres, vergadering, trouwerij of wijnproeverij. Internationaal was Engels bekend bij de vele toeristen die Rotterdam aandeden, soms met bussen tegelijk. Els van der Vloed was de gastvrouw voor de vele gasten die Engels aandeden. In haar vrije tijd deed zij vaak een stap extra voor de vele goede doelen in de stad en de kunst- en cultuursector. Zij bood hen een locatie aan voor hun bijeenkomsten. Engels was ook een podium voor jong talent en vele artiesten van naam en faam zijn hun carrière bij Engels begonnen.

Een half jaar geleden heeft de familie de aandelen verkocht en kwam er een einde gekomen aan 130 jaar Engels dynastie. Veertig jaar lang was Els van der Vloed-Engels (3-10-1948) bijna 24/7 betrokken bij het bedrijf en de promotie van de stad. Samen met haar broer en echtgenoot heeft zij een mooi visitekaartje van Rotterdamse gastvrijheid afgegeven. Voor haar verdiensten ontvangt zij de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark van der Roer, Concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 13 04 86 45 of m.vanderroer@rotterdam.nl.