Direct naar de content

Erasmusspeld voor Ed van Lierde

NB. Dit nieuws niet verspreiden vóór zaterdag 2 mei, 15.00 uur!

De heer E.H.C.M. van Lierde nam het initiatief om een hoofdstuk uit de Rotterdamse scheepvaartgeschiedenis veilig te stellen voor de toekomst. Voor zijn inzet ontvangt hij op zaterdag 2 mei een Erasmusspeld uit handen van burgemeester Aboutaleb in Lantaren Venster op de Wilhelminapier. Dit gebeurt na afloop van de internationale première van de documentaire Slamat / Wryneck / Diamond, over de ondergang van het ss Slamat en twee Britse destroyers.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw verdwenen door fusies veel Rotterdamse rederijen. Ook de Koninklijke Rotterdamse Lloyd hield op te bestaan. De heer van Lierde bezit een verzameling voorwerpen die afkomstig zijn van de Rotterdamse Lloyd en andere rederijen. Hij heeft deze collectie een permanente plek weten te geven en daarmee het voortbestaan van een museum over de Koninklijke Rotterdamse Lloyd gewaarborgd.

Daarnaast heeft de heer Van Lierde een herdenkingsplechtigheid georganiseerd rond ss Slamat. Dit stoomschip is op 21 april 1941 ten onder gegaan. Tijdens de herdenking in 2011 in de Laurenskerk waren nabestaanden van slachtoffers en oud-Lloyd medewerkers aanwezig.
Hij is ook initiatiefnemer en stuwende kracht geweest achter de totstandkoming van de documentaire over de ondergang van ss Slamat waarvan de première zaterdagmiddag plaatsvindt.

Erasmusspeld
De gemeente Rotterdam reikt de Erasmusspeld uit aan de heer Van Lierde omdat hij zich lange tijd verdienstelijk heeft gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Locatie en tijd
Zaterdag 2 mei, ca. 15.00 uur
Theater Lantaren Venster
Otto Reuchlinweg 996
3072 MD Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maj-Britt van Raalte, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06-12 65 88 13 of m.vanraalte@rotterdam.nl