Direct naar de content

Erasmusspeld voor ‘verkeersopa’ Hendrik Helmstrijd

‘Goedemorgen’ en ‘Voorzichtig, kijk uit’ zijn woorden die op het schoolplein van OBS De Phoenix in Rozenburg dagelijks te horen zijn. Ze komen uit de mond van ‘verkeersopa’ Hendrik Helmstrijd. Elke ochtend heeft hij een goed oog voor kinderen en hun veiligheid. Voor zijn vrijwillige en langdurige inzet ontving de heer Helmstrijd vanmiddag een Erasmusspeld uit handen van wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg).

Het begon ooit toen de kleinkinderen van de heer Helmstrijd leerlingen waren van De Phoenix. Elke ochtend voor schooltijd was hij op het plein om kinderen veilig te helpen over te steken en auto’s op de krap bemeten parkeerruimte veilig te laten parkeren. Dringend maar vriendelijk bewaakt ‘opa’ Helmstrijd de veiligheid van kinderen. Inmiddels doet hij dit al ruim 23 jaar, sinds zijn pensioen; zijn kleinkinderen zijn allang volwassen.

De aanwezigheid van opa Helmstrijd zorgt voor een sfeervolle en gemoedelijke start van de schooldag. Niet alleen let hij op de veiligheid, hij heeft ook een goed oog voor de kinderen en kent zowat elk kind bij naam. Heel wat kinderen leerden door hem vaker ‘goedemorgen’ te zeggen en even stil te staan in de dagelijkse drukte van een beginnende schooldag. Ook ouders maken vaak een praatje met hem. Regelmatig komt hij ook langs aan het einde van een schooldag om hetzelfde te doen. Bij uitstapjes van leerlingen is hij aanwezig om verkeersdrukte in goede banen te leiden en een oogje in ’t zeil te houden. Hij woont vlakbij de school.

Helmstrijd is iemand die altijd klaar staat voor anderen. Zo brengt hij ook regelmatig bezoekjes aan buurtgenoten die dit goed kunnen gebruiken. De heer Helmstrijd bereikte een dag voor de uitreiking de leeftijd van 88 jaar.

Erasmusspeld
De gemeente Rotterdam reikt de Erasmusspeld uit aan de heer Helmstrijd voor zijn vriendelijke en langdurige betrokkenheid als vrijwilliger bij de start van de schooldag van OBS De Phoenix in Rozenburg en zijn bezoeken aan eenzame buurtgenoten.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Axel Dees, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 57 53 75 81 of aj.dees@rotterdam.nl