Direct naar de content

Erasmus Universiteit tooit zich met groene daken

Convenant met Gemeente Rotterdam ondertekend

De Erasmus Universiteit Rotterdam wordt steeds groener – ook op het dak. Vandaag ondertekenden wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) en Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur, een convenant over het aanbrengen van 10.000 m2 groene daken – zo’n twee voetbalvelden groot – op Campus Woudestein.

De Erasmus Universiteit Rotterdam werkt aan het verduurzamen van Campus Woudestein. In samenwerking met de Gemeente Rotterdam is daarin vandaag, maandag 5 december 2016, een nieuwe stap gezet. Wethouder duurzaamheid Pex Langenberg en Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur, ondertekenden het convenant Begroeide Daken. Dit behelst het aanbrengen van 10.000 m2 groene daken op Campus Woudestein.

Groene dakenhouden water vast, waardoor het riool wordt ontlast. Daarnaast geven ze Rotterdam een groener aanzien en zorgen ze voor een langere levensduur van een dak.
 

Klimaatbestendige stad
Met de groene daken ter grootte van twee voetbalvelden draagt de Erasmus Universiteit bij aan de vergroening en het klimaatbestendig maken van de stad. Een aantal gebouwen op de campus, waaronder het Theil gebouw en het Van der Goot gebouw, heeft al groene daken.

De gemeente financiert vanuit de groene daken-subsidieregeling een deel van de kosten. Inmiddels ligt er in Rotterdam al ruim 220.000 m2 groen dak. Voor de gemeente Rotterdam is het vergroenen van daken één van de manieren om de stad klimaatbestendig en veerkrachtig te maken.

Wethouder Langenberg (onder andere Duurzaamheid): “Het regent steeds meer en vooral ook harder. Om die hoosbuien goed aan te kunnen moeten we zorgen dat we de sponswerking van de stad verbeteren. Dat kan door meer groen aan te leggen en extra waterbergingen. Maar ook door stenige daken te voorzien van een groenlaagje, zodat het water hier in kan worden opgevangen. Zo ontlasten we de riolen. Daarbij zorgen groene daken voor verkoeling in het gebouw en een beter uitzicht van bovenaf. De Erasmus Universiteit geeft hierin het goede voorbeeld.”

Met de bijdrage van de gemeente kan de universiteit nu een begin maken met het aanbrengen van een groen dak op alle bestaande en nieuwe daken. De aanleg van de groene daken vindt plaats tussen 2017 en 2019.

Campus in ontwikkeling
De groene daken maken onderdeel uit van het verduurzamen, vergroenen en aantrekkelijk maken van Campus Woudestein. De Erasmus Universiteit begint binnenkort met de derde en laatste fase van dit Campus in Ontwikkeling, het programma om een levendige en duurzame campus met internationale uitstraling te creëren, passend bij de internationale ambities van de universiteit. Zo werd in 2013 het nieuwe campushart geopend. Niet alleen de nieuwbouw, maar ook de verbouwingen worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.

Kristel Baele: “Onze vernieuwde campus moet niet alleen levendig en aantrekkelijk zijn, maar ook zo duurzaam mogelijk. Het geeft richting studenten, medewerkers en bezoekers aan hoe belangrijk wij dat vinden. Ik ben daarom blij dat we samen met de gemeente Rotterdam kunnen optrekken bij het vergroenen van onze daken, en zo een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere stad.”


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl

of Team persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, tel 010 408 1216  | e-mail press@eur.nl

Bij de foto: wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) en Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit