Direct naar de content

Energietransitiefonds Rotterdam en Invest-NL investeren samen 15 miljoen in innovatieve plasticrecycler

Het Rotterdamse Energietransitiefonds investeert samen met InvestNL voor 15 miljoen in een plasticrecycler in de Rotterdamse Merwe-Vierhavens (M4H). De fabriek, gespecialiseerd in hoogwaardige plasticrecycling, wordt in 2022 gebouwd door de Urban Mining Corp. Met behulp van innovatieve recyclingtechnologie gaat plastic afval daar getransformeerd worden tot hoogwaardige grondstof voor plasticproducenten.

“Jaarlijks verdwijnt er voor miljoenen tonnen aan plastic in verbrandingsovens, dat is doodzonde”, zegt Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder van Duurzaamheid. “Daarom investeren we als gemeente graag in deze recyclefabriek. Met deze hoogwaardige recycling voorkomen we het verspillen van plastic afval en besparen we duizenden tonnen aan CO2. Dat helpt ons in het halen van onze klimaatdoelen en bij het vormgeven van een circulaire economie in Rotterdam.”

Flinke CO2-winst
De grootste uitdaging bij het recyclen van plastic is het sorteren van verschillende plasticsoorten uit afvalstromen. Speciaal hiervoor ontwikkelde Urban Mining Corp een nieuwe MDS-sorteertechniek. Dankzij deze techniek gaat minder plastic de verbrandingsoven in en wordt er meer huishoudelijk plastic van hogere kwaliteit gewonnen uit huisafval. Een innovatie die een flinke CO2-winst oplevert van duizenden ton CO2 per jaar. Met de nieuwe Rotterdamse rPET fabriek ontstaat een gesloten grondstoffenkring: van plastic naar afval naar grondstof. Plasticproducenten hebben hierdoor minder behoefte aan plastics op basis van fossiele grondstoffen. Een meervoudige milieuwinst dus.

Jaap Vandehoek, medeoprichter Urban Mining Corp: ‘Onze technologie is inmiddels bewezen en biedt alle kansen om de recyclingmarkt daadwerkelijk op te schudden. We laten zien dat het anders kan. Opschaling stelt ons in staat onze impact te vergroten en een cruciale bijdrage te leveren aan de uitdagingen op het gebied van recycling. De investering bewijst het vertrouwen in onze aanpak van plastic recycling en helpt ons de volgende stap te zetten in de uitrol in Nederland en daarbuiten.’

Energietransitiefonds Rotterdam
6 miljoen euro van de totale investering in de Rotterdamse recyclingfabriek komt uit het Energietransitiefonds Rotterdam. Het betreft de eerste grote investering uit het fonds dat de gemeente in 2020 oprichtte om grote duurzame investeringen van bedrijven, woningeigenaren en organisaties in Rotterdam mogelijk te maken. Deze investeringen moeten de uitstoot van CO2 verminderen, woningen en bedrijfspanden verduurzamen en verbeteren, de luchtkwaliteit verbeteren of het gebruik van fossiele grondstoffen verminderen. Het Rotterdamse Energietransitiefonds bevat in totaal 100 miljoen euro voor grote investeringen in duurzame projecten van bedrijven en 30 miljoen euro voor duurzaamheidsleningen aan kleinere bedrijven, verenigingen, VVE’s en particulieren.