Direct naar de content

Elf plannen voor middelgroot poppodium Rotterdam

Elf initiatiefnemers hebben een plan ingediend voor een middelgroot poppodium in Rotterdam. De indieners krijgen in februari 2015 te horen of ze tot de beste (maximaal) drie behoren. In juni volgt het definitieve advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) aan het college van B en W.

De gemeente Rotterdam heeft initiatiefnemers opgeroepen met plannen te komen voor een middelgroot poppodium. De gedachte hierachter is dat continuïteit in de programmering van (inter)nationaal bekende bands die de kleinere podia zijn ontgroeid te bewerkstelligen en een doorgroeimogelijkheid voor talent te bieden.

De initiatiefnemers die een plan hebben ingediend zijn (in willekeurige volgorde):

  • Stichting PopUp Rotterdam – De Stad Als Podium
  • Koos Hanenberg en Ted Langenbach – Het Hybride Podium
  • 013 poppodium – Rotterdamse popzaal 010
  • R. Andriessen – Muziekfabriek Rotterdam. "meer popavontuur onder één dak" in centrum Rotterdam.
  • T.B. van Vliet en A. van der Straaten – Cell Rotterdam
  • Stichting Popkantoor – Popkantoor @Tropicana
  • Stichting Luxor Theater Rotterdam – Luxor Pop In
  • Stichting Concert- en congresgebouw De Doelen – Powered by de Doelen
  • Stichting Cultureel Centrum 't Paard – Haalt Rotterdam het Paard van Troje binnen?
  • Club Empire B.V. – Poppodium Empire
  • Stichting OFF – S.U.R.

Alle initiatiefnemers mogen een samenvatting van hun plan presenteren op de website van de gemeente Rotterdam. Belangstellenden kunnen deze plannen vinden op www.rotterdam.nl/poppodium.

Wethouder Adriaan Visser (financiën, binnenstad, cultuur en sport): Ik vind het echt een compliment aan de sector dat zoveel initiatiefnemers de uitdaging zijn aangegaan en een plan hebben ingediend. Ik ben heel nieuwsgierig naar de beoordeling van de externe commissie en zie uit naar hun advies.

Procedure
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) heeft een commissie van deskundigen uit het werkveld ingesteld. Deze commissie beoordeelt de plannen op inhoudelijke kwaliteit, financiële en organisatorische stabiliteit en haalbaarheid. Vervolgens adviseert de commissie het college van burgemeester en wethouders in twee fasen. Indieners krijgen in februari 2015 te horen of ze tot de beste drie behoren. Deze initiatiefnemers krijgen tot 1 april de gelegenheid hun plannen verder uit te werken. Onderdeel van deze fase is een openbare presentatie van de plannen. Rond 1 juni volgt het definitieve advies van de RRKC aan het college van B en W. Het College neemt naar verwachting voor het zomerreces een besluit.

Samenstelling adviescommissie
De adviescommissie van de RRKC
gaat alle binnengekomen plannen beoordelen. De Raad selecteerde daarvoor deskundigen die over een specifieke expertise in het poplandschap beschikken, uiteraard van (pop)muziek houden, Rotterdam kennen en bereid zijn tijd en aandacht aan dit complexe adviestraject te besteden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de woordvoerders van de afdeling Concerncommunicatie Gemeente Rotterdam: tel. 06 – 30 87 84 63.