Direct naar de content

Eigentijds bouwen in Kralingen Oost

Nieuwe eengezinswoningen voor Noordelijk Niertje

De in Kralingen Oost gelegen wijk Noordelijk Niertje krijgt nieuwe eengezinswoningen. In deze gewilde wijk, op een steenworp afstand van het Kralingse Bos, ligt een bouwlocatie waar 54 ruime tweekappers en stadsvilla’s met tuin zullen verrijzen. Nederlandse Bouw Unie (NBU) heeft de marktselectieprocedure Noordelijk Niertje Oost gewonnen.
Op 5 juli heeft een goed bezochte bijeenkomst plaatsgevonden voor bewoners uit de wijk Noordelijk Niertje. NBU start volgens planning medio 2018 met de bouw. De verkoop van 'NN Kralingen' start begin 2018.

Bij de verkaveling is gekozen voor twee parallelle stroken woningen die zowel stedenbouwkundig passen bij de huidige structuur als voor de vereiste afscherming van het geluid zorgen: één strook langs de Leendert Butterstraat en één strook langs de Kralingse Zoom. Langs de Leendert Butterstraat komen 23 royale geschakelde twee-onder-één kap woningen. De 31 statige stadsvilla’s langs de Kralingse Zoom worden aan elkaar geschakeld en liggen met hun voordeur aan de autovrije groenstrook. Nieuwerwets en luxe op een toplocatie.

Het parkeren in het plan voor de statige stadsvilla’s vindt plaats in een half verdiepte parkeergarage, privé carport voor de geschakelde tweekappers en twee parkeerhofjes voor eigen auto’s van bewoners en bezoekers. Doorsteken in het blok zorgen voor korte loopafstanden tussen de bestaande wijk, de nieuwe woningen en de groene zone langs de Kralingse Zoom.

Parallel aan de Kralingse Zoom komt een lommerrijke groene zone. Hierdoor ontstaat tussen de woningen en het water ruimte voor een aantrekkelijke wandelroute in de woonbuurt voor zowel de nieuwe als de huidige bewoners.

Duurzaam bouwen
Duurzaamheid is op stedenbouwkundig en bouwkundig niveau verwerkt en op elkaar afgestemd in het plan. Op alle aspecten komt de GPR-score (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen) hoger uit dan 8,0. De aandacht voor duurzaamheid komt terug in de groene planopzet: het verweven van groen en water, de ruimte die geboden wordt aan voetgangers en fietsers en de materiaalkeuze. Zo worden bijvoorbeeld de daken plat uitgevoerd zodat ze geschikt zijn voor begroeiing en regenwaterberging. Overtollig regenwater komt niet in het riool terecht maar in regentonnen en in de sloten rondom de wijk. De groene daken krijgen zonnepanelen, die stroom leveren voor huizen en elektrische auto’s. Net als in de rest van de wijk is gekozen voor stadsverwarming als energievoorziening, aangevuld met ter plekke opgewekte zonne-energie. Het gezamenlijk beheer van deze installaties zorgt voor betrokkenheid in de buurt.

Bouwer met ruime ervaring
NBU heeft ruime ervaring met woningbouwprojecten in binnenstedelijke gebieden, waaronder ook in de Rotterdamse regio. Het plan van NBU – dat NN Kralingen gaat heten – overtuigt door een eigentijdse afronding van het Noordelijk Niertje dat zowel aansluit bij de bestaande woningen aan de Leendert Butterstraat als bij het landschappelijk groene en stedenbouwkundig robuuste karakter van de Kralingse Zoom. De geluidsproblematiek vanaf de A16 en de Kralingse Zoom wordt zowel technisch als stedenbouwkundig opgelost en architectonisch vormgegeven.

Meer informatie
Op www.rotterdam.nl/noordelijkniertje staat actuele informatie en kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.
Via de website www.nnkralingen.nl kunnen geïnteresseerden zich inschrijven bij NBU.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjoerd Ennenga, communicatieadviseur gemeente Rotterdam, telefoonnummer 06-53802828.
Voor de Nederlandse Bouwunie BV neemt u contact op met Séverine Blok, telefoonnummer 06-10263136.