Direct naar de content

Eerste waterwoningen gearriveerd in Nassauhaven

De Nassauhaven is veranderd van een ongebruikt havenbekken in een plek met waterwoningen en een natuurvriendelijke oever. Vandaag arriveerden hier de eerste zes waterwoningen (Havenlofts) van Rotterdam. Ze werden van een bouwplaats in Rotterdam-Oost over de Nieuwe Maas naar de Nassauhaven gebracht.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): ‘Bouwen op het water heeft de toekomst. Omdat de stad groeit, zijn er de komende jaren veel nieuwe woningen nodig. De ruimte om in de stad te bouwen is beperkt. Op het water is nog plek.’ Bouwen op het water is tegelijkertijd ook een hele uitdaging, zeker als er sprake is van eb en vloed zoals in Rotterdam. Kurvers: ‘We wilden ervaring opdoen met drijvend bouwen en hebben daarom de markt uitgedaagd om met een plan te komen voor duurzame waterwoningen. Ik ben blij met de komst van de Havenlofts in de Nassauhaven van ontwikkelaar Team Havenloft. In de toekomst wil ik graag meer waterwoningen een plek in Rotterdam geven.’

Duurzaam
De Havenlofts liggen in de Nassauhaven. Het water gaat twee keer per dag zo’n 1,5 à 2 meter omhoog en omlaag. De Havenlofts bewegen mee met het getij. De woningen zijn duurzaam; ze hebben zonnepanelen en wekken warmte op via een biomassa-installatie. Ze hebben hun eigen waterzuivering, waardoor ze niet hoeven aangesloten te worden op het riool. Bijzonder is ook dat de banken de Havenlofts beschouwen als huizen en bereid zijn er een hypotheek op te verstrekken. Alle huizen zijn inmiddels verkocht. Over enkele weken zijn de lofts in de Nassauhaven afgebouwd en kunnen de bewoners in hun nieuwe huis trekken. In de loop van het jaar komen er nog twaalf Havenlofts bij. Daarmee wordt het de eerste kleinschalige drijvende woonwijk van Rotterdam. Ontwikkelaar Team Havenloft wil op locatie het gebruik van deelfietsen en elektrische deelauto’s mogelijk maken.

Natte en droge voeten
Om het getij beter te kunnen ervaren en meer natuur te krijgen in de Nassauhaven is vorig jaar een getijdenoever aangelegd. Dit maakt onderdeel uit van het programma Rivieroevers. Op de langzaam aflopende oever groeien plantjes die tegen de afwisseling van droogte en nattigheid kunnen en tegen brak water. De oever zorgt voor meer variatie in planten en dieren en maakt de woonomgeving nog aantrekkelijker.

Afbeeldingen

  • Fotograaf: Hielke Grootendorst