Direct naar de content

Eerste schop in de grond voor ombouw Hoekse Lijn

De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg – naast wethouder ook voorzitter van de bestuurscommissie vervoersautoriteit Metropoolregio Rotterdam Den Haag – heeft op het bouwterrein bij het Parkweg-viaduct in Schiedam vanmiddag de eerste schop in de grond gezet voor de ombouw van de Hoekse Lijn. Hij deed dat samen met zijn collega wethouders Marcel Houtkamp van de gemeente Schiedam, Ruud van Harten van de gemeente Vlaardingen en Kees Pleijsier van de gemeente Maassluis.

De komst van de nieuwe lijn betekent een economische impuls voor de regio. Het aangrenzend gebied kan zich ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren. De gemeenten Schiedam, Maassluis en Vlaardingen en Hoek van Holland worden nog beter bereikbaar; de nieuwe metrolijn biedt een goed alternatief voor de auto.

Twee nieuwe stations
De 23 kilometer lange Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland wordt de komende jaren omgebouwd tot hoogwaardige metrolijn. De metrolijn krijgt twee nieuwe stations: Maassluis Steendijkpolder en het nieuwe station Hoek van Holland Strand. De zeven bestaande stations worden omgebouwd en geheel vernieuwd. De stations  zullen goed toegankelijk zijn. Elk station krijgt naast trappen een hellingbaan of een lift, afhankelijk van de hoogte die overbrugd moet worden. Ook is het vernieuwde vervoerssysteem goed bruikbaar voor gehandicapten. Er komen blindengeleidelijnen en de perrons worden verhoogd, zodat er een gelijkvloerse in- en uitstap ontstaat met het metrovoertuig.

Het voorbereidende werk dat nu is gestart, moet april 2017 klaar zijn, zodat direct daarna de grote ombouw van de lijn kan plaatsvinden. In vijf maanden – van de april tot september 2017 – wordt de lijn in een keer omgebouwd tot metrolijn. De verlenging tot op het strand en het bijbehorende nieuwe station Hoek van Holland Strand zijn in 2018 klaar.

Voor de Hoekse Lijn heeft de RET 16 extra voertuigen besteld. De RET heeft de voertuigen in een vroeg stadium besteld om eventuele vertraging in de levering op te vangen. De eerste nieuwe metro is vorige week de remise Waalhaven binnen gereden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl