Direct naar de content

Eerbetoon aan André van der Louw

Veel Rotterdammers hebben goede herinneringen aan oud-burgemeester André van der Louw (1933-2005). Hij was een open en toegankelijke burgemeester die wist wat mensen bewoog. Stichting Eerbetoon André van de Louw en de gemeente Rotterdam hebben een programma georganiseerd om de persoon en het gedachtegoed van André van der Louw te eren. Op 21 november aanstaande, de dag waarop hij 41 jaar geleden werd geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam, krijgt André van de Louw zijn eigen straat en beeld. Op het stadhuis is een symposium aan hem gewijd.

Programma 21 november

  • 12:30 uur: inloop met koffie en thee in grand café ‘De Willem’ op de Willem de Kooning Academie, Wijnhaven 61, 3011 WJ Rotterdam (metrohalte Blaak)
  • 13:00 uur: onthulling straatnaambord door Saskia Stuiveling en Naomi en Annabel van der Louw
  • 14:00 uur: onthulling beeld André van der Louw door Wil van der Louw en Carmen, Milan en Lucas van der Louw in het Timmerhuis aan het Rodezand (let op: besloten bijeenkomst, geen pers)
  • 15:00 uur: symposium in de Burgerzaal van het stadhuis, Coolsingel 40 (metrohalte Stadhuis).

Straatnaambord
Op 20 oktober is het 10 jaar geleden dat André van der Louw in zijn woonplaats Scheveningen overleed. Al in 2008 kwam het verzoek binnen om een straat naar hem te vernoemen. Er zijn verschillende locaties onderzocht. De Verlengde Willemsbrug is als beste locatie naar voren gekomen vanwege het zicht op de Wijnhaven vanaf de brug. Aan de Wijnhaven was destijds het Salvador Allende centrum gevestigd, waarvan Van der Louw voorzitter was.

Beeld
Stichting Eerbetoon André van de Louw koos ervoor het eerbetoon ook op fysieke wijze invulling te geven. In overleg met het Centrum Beeldende Kunst (CBK) is Herman Lamers, bekend van o.a. de Reus van Rotterdam, benaderd voor het maken van een beeld van de oud-burgemeester. Meer informatie over het beeld: www.cbkrotterdam.nl/andrevanderlouw.

Symposium
Het symposium gaat in op de persoon André van der Louw en staat in het teken van zijn rol als burgemeester (1974-1981). Ook staan de sprekers en deelnemers stil bij de rol van burgemeesters in de huidige tijd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is gastheer en deelnemer, Koos Postema en Paul van der Laar zijn gesprekleiders. Voor het symposium is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Aanmelden kan via mcm.valk@rotterdam.nl.

Meer informatie op www.rotterdam.nl/eerbetoonandrevanderlouw.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nina Miezelmoe, concerncommunicatie gemeente Rotterdam, 06 – 10 43 22 46 of nc.miezelmoe@rotterdam.nl