Direct naar de content

Eenzaamheid bestrijden: wat kan jij doen?

Campagne laat zien hoe je in actie kunt komen voor een ander

Boodschappen halen voor iemand, een kopje koffie aanbieden of even een praatje maken. Veel Rotterdammers zijn bereid iets voor een ander te doen. Ruim 175.000 Rotterdammers doen dat al. Het zijn zaken die eenzaamheid in de stad kunnen verminderen. De gemeente Rotterdam bestrijdt eenzaamheid op tal van manieren via het programma ‘Voor Mekaar’. Zo hangen er vanaf 21 september posters in de stad die laten zien wat je voor een ander kunt doen met de boodschap “Ik laat je niet alleen”. Op 25 september, aan het begin van de Week tegen de Eenzaamheid, start wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) de campagne officieel door deel te nemen aan een Langste Eettafel van Nederland bij Resto van Harte.

Wethouder de Jonge schuift dan aan bij een van de vele eettafels die in de Week tegen de Eenzaamheid in Rotterdam plaats vinden. Met bewoners uit het Oude Noorden gaat hij in gesprek over het belang van actief blijven en een netwerk onderhouden. Alle eettafels in de week worden landelijk opgeteld tot een Langste Eettafel van Nederland. Elke gast telt mee als vijftig centimeter. De landelijke Coalitie Erbij hoopt dit jaar een record te breken en een totale lengte te verzamelen van meer dan 10.000 kilometer.

Ik laat je niet alleen
De cijfers spreken voor zich: meer dan de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich matig tot ernstig eenzaam. Een kwart van de ouderen in de stad geeft aan niemand te hebben om op terug te vallen. Rotterdammers vertellen in deze campagne wat zij voor een ander doen en zeggen: “Ik laat je niet alleen”. In de campagne zit tevens een oproep: doe óók iets voor een ander, het is een kleine moeite. Wethouder De Jonge: “Naar elkaar omzien, even je familieleden of buren aandacht geven en hulp aanbieden zijn concrete acties die iedereen kan doen. Dit zou weer de normaalste zaak van de wereld moeten worden in Rotterdam.”

Aanpak eenzaamheid
De campagne “Ik laat je niet alleen” maakt onderdeel uit van het actieprogramma Voor Mekaar, dat de gemeente Rotterdam heeft ontwikkeld. Andere maatregelen uit het programma zijn de huisbezoeken aan 75-plussers en het 65+ magazine. De campagne loopt gelijk met de Week tegen de Eenzaamheid, die de Coalitie Erbij Rotterdam in de stad organiseert. Dit jaar telt de week meer activiteiten dan ooit.

Hulp en ondersteuning
Vrijwilligers en actieve bewoners kunnen veel betekenen, maar soms zal ook professionele hulp nodig zijn. In Rotterdam doen we dit dichtbij huis in de wijken en buurten, op maat en kunnen Rotterdammers aankloppen bij de VraagWijzer. Uitgangspunt bij de ondersteuning is wat mensen zelf kunnen, al dan niet met hulp van anderen. Als ondersteuning nodig is, krijgt de Rotterdammer dit op maat en zo dichtbij mogelijk. Zo kunnen Rotterdammers zich zo lang mogelijk zelf redden en langer thuis wonen.

Meer informatie over de aanpak eenzaamheid: www.rotterdam.nl/iklaatjenietalleen. Op www.coalitieerbijrotterdam.nl zijn de activiteiten van de Rotterdamse Week tegen Eenzaamheid te vinden.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjeerd Agema, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 51 07 47 86 of t.agema@rotterdam.nl

Woordvoerder namens Coalitie Erbij Rotterdam is communicatieadviseur Liang de Beer, telefoon 06 – 15 07 64 67 of l.debeer@radaradvies.nl

Aanvullende gegevens start campagne “Ik laat je niet alleen”
Wethouder Hugo de Jonge neemt deel aan een Langste Eettafel van Nederland, een concept van de landelijke Coalitie Erbij. De deelname is de formele start van de campagne en ter gelegenheid van de start van de Week tegen de Eenzaamheid.

Datum: 25 september 2015
Tijd: 17.30 uur (inloop); start diner 18.00 uur – einde 20.00 uur
Locatie: Resto van Harte, buurthuis Mozaïek, Schommelstraat 69, Rotterdam