Direct naar de content

Een veilige wijk is een schone en hele wijk

Rotterdam gaat voor integrale oplossing voor aanpak wijkveiligheid

Met het wijkveiligheidsactieprogramma pakt gemeente Rotterdam samen met bewoners en politie de problematiek rondom schoon, heel en veilig in de wijken aan. Deze aanpak werd vandaag door wethouder Eerdmans (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) gepresenteerd in de wijk Ommoord. “Door de handen ineen te slaan maken Rotterdammers en gemeente samen de wijken schoon, heel en veilig,” vertelt wethouder Eerdmans.

Integraal
“Voor mij is een veilige en schone stad een leefbare stad. Een stad waar voldoende toezicht op straat is en waar buurten schoon en opgeruimd zijn,” benadrukt Eerdmans. Ondanks het feit dat de stad de afgelopen jaren veiliger is geworden staat het veiligheidsniveau van een aantal wijken nog steeds onder druk. Met dit actieprogramma kunnen bewoners, gemeente en politie gezamenlijk de wijk schoon, heel en veilig houden en maken. Gemeente zet in op vier onderdelen: 1) meer toezicht en handhaving, 2) veiligheidsbeleving, 3) senioren en 4) veilige buitenruimte.

Meer zichtbaar
De Burgerjury heeft aangegeven dat de gemeente in wijken meer zichtbaar moet zijn. Daarom start de gemeente met verschillende initiatieven. Een daarvan, de WijkServiceBalie010, is vandaag gestart op Hesseplaats in Ommoord. Stadswachten spreken met bewoners, nemen meldingen aan, en lossen deze, voor zover mogelijk, direct op. “Door meer stadswachten, wijkconciërges en handhavers in de wijken in te zetten, hebben bewoners een aanspreekpunt. Zo kan de gemeente zaken in de kiem smoren.

Rotterdammers
Buurtpreventieteams, buurtwhatsapp-groepen, bewonersinitiatieven voor Durfgeld via CityLab010. Meer sociale controle vanuit de wijk helpt bij het veiliger maken van de wijk. “Bewoners zijn de ogen en oren van de wijk. Zij vormen een cruciaal onderdeel in de wijkveiligheid,” benadrukt Eerdmans, “Zo hebben senioren ook onze speciale aandacht”. Met onder andere weerbaarheidstrainingen en preventiebijeenkomsten reikt de gemeente handvatten hoe zij hun eigen veiligheid ook kunnen vergroten.

Actieprogramma
In het programma worden verschillende acties benoemd, van start Taskforce Terugkeer na Detentie voor een preventieve aanpak, huismeesters, containeradoptanten tot het opruimen van weesfietsen. Eerdmans: “De schone, hele en veilige wijk is een zaak van ons allemaal.”

Meer informatie kunt u lezen in het wijkveiligheidsactieprogramma.
 


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl